Bilgi İşlem Daire Başkanlığı -

Alan Adı Whois Kaydı

gelişim üniversitesi
  1.   Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
  2. Haberler


Alan Adı Whois Kaydı



Alan adı whois kaydı ne demektir? Her internet sitesinin bir alan adı yani domain bilgisi vardır. Domain kaydı sırasında alan adına sahip kişinin, finansal ve tekniksel sorumlusunu belirlemek için belli başlı bilgiler alınır. Bu bilgiler arasında; şahıs veya firma ismi, telefon bilgileri, e-mail adresi ve ikametgâh adresi gibi bilgiler yer almaktadır. Alınan bu bilgilerin bütününe de “whois kaydı bilgisi” denilir. Bir başka tanımıyla “Alan adının veya IP adresinin sorumluluğunun kime ait olduğunun sorgulanma alanıdır” diye de belirtebiliriz.

Whois sorgulama özelliği sayesinde; kayıtlı bir alan adı kim tarafından alınmış, hangi domain üzerinden kayıt yapılmış gibi bilgilere de ulaşılabilir. Ayrıca domainin tescil edilme tarihi, en son yenilenme zamanı ve kayıt tarihinin bitme süresi gibi bilgilere de alan adı whois kaydı üzerinden ulaşılabilir.

Whois Bilgilerini Düzenleme

Whois bilgileri kayıt işlemleri yapıldıktan sonra, bilgiler whois veritabanına işlenir. Veritabanına eklenen işlemler, herkes tarafından görüntülenebilir. Fakat firma ya da şahıs olarak bu bilgilerin gözükmesini istemediğiniz zaman, gizleme özelliğinden faydalanabilirsiniz. Bu işlemin adı ise “whois gizleme” olmaktadır.

Alan adınızın whois bilgilerini düzenlemek için;

• Müşteri paneline giriş yaparak, alan adı kısmını açın

• İşlem yapmak istenilen kısmın sağ tarafında yer alan, yönetim bölümüne giriş yapın

• Alan adı yönetim sayfasından, sorumlu bilgileri / whois kısmına giriş yapın

Yukarıda belirttiğimiz adımlar sonrasında, alan adı whois kaydı işlemleriniz için, güncelleme vb. diğer işlemleri yapabilirsiniz.

Gizli Whois Kaydı

Whois kaydının gizli tutulması seçeneği, kişilerin ya da kullanıcı olan firmanın kararına bırakılmıştır. Uygulama kapsamında bazı alan adlarının whois bilgileri gizli tutulur. Buna whois protection denilmektedir. Whois protection’a sahip domainlerin bilgilerine ulaşmak için, vekil olarak belirlenen e-posta aracılığıyla bilgi sağlanabilir. Ayrıca bilinmesi gerekir ki; bu şekilde bilgi alınabilmesi için, resmi bir talep oluşması ve bu talebin onaylanması gerekmektedir.

Whois protection hizmeti veren firmalar, ICANN kuralları kapsamında, istenilen verileri, whois bilgilerini gizlediği domainin sahibine ulaştırmak zorundadır. Yapılan bu zorunluluk beyan talebine göre olduğu için, kayıtlı olan iletişim bilgilerinin güncel ve doğru olması da alan adı whois kaydı işleminde yer alan domain sahibinin sorumluluğundadır.


Haberler