Bilgi İşlem Daire Başkanlığı -

Bağlantı Noktaları

gelişim üniversitesi
  1.   Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
  2. Haberler


Bağlantı Noktaları



​​Bir iletişi​​m portu, bilgisayar ile verileri işleme ve çıktı verme hizmeti veren çeşitli unsurlar arasında bir bağlantı noktası görevini üstlenir. Birincil işlevi, tüm verilerin bilgisayardan diğer cihazlara akabilmesi için bilgisayara bağlı tüm çevre birimleriyle bağlantı kurulmasını sağlar.
 
Bunlar, uygun şekilde bağlantı noktası olarak adlandırılan ve bilgisayarın ana kartına bağlı olan konektör adı verilen bir uçtan oluşur. İçinde bu portlar bir iletişim protokolüne göre çalışan iki tipte elde edilebilir, bu nedenle seri port veya paralel port buna örnek gösterilebilir.
 
Seri port, çevresel bağlantıların seri protokol üzerinden yapılabildiği, tek bitlik veri iletiminin tek bir iletişim hattı üzerinden yapıldığı bir arayüzdür. Paralel port, bilgisayar ve çevresel aygıt arasındaki bir iletişim arabirimi ile paralel bir şekilde kontrol edilen, başka bir deyişle, birden fazla iletişim hattına sahip oldukları için verilerin paralel veya paralel olarak aktarılabildiği bir bağlantı noktasıdır.
 
 

Bağlantı Noktalarının Özellikleri

 
Bu konektörler veya bağlantı noktaları, tasarlandıkları işlevlere ve kullanıcılara sundukları işlevlere göre belirli özellikleri vardır.
 
  • Dişi ve erkek olarak adlandırılan tipte olabilirler, erkeğin pinleri yani pinleri vardır  ve işlevleri bilgi göndermek veya iletmektir.
  • Dişi portun pimi yoktur. Erkek konektörün sahip olduğu pim sayısına karşılık gelen ve dolayısıyla aynı şekle sahip delikleri vardır.
  • Temel olarak tüm bilgisayarlarda bulunurlar.
  • USB, seri, paralel, thunderbird gibi bir çok farklı tipte olabilirler.
  • Anakart üzerinde yuva olarak görünürler.
  • İçlerinde herhangi bir cihazın harici bağlantısını yapabilirsiniz.
  • İşlevleri, bilgisayar ve cihazlar arasında bir bağlantı veya bağlantı kurmak ve bilgisayardan ve bilgisayardan veri, bilgi akışı sağlamaktır.
 

Bağlantı Noktası Türleri

Şu anda, bilgisayarların teknolojik gelişmeleriyle birlikte, kullanıcıların yalnızca bilgi almalarını değil, aynı zamanda çeşitli şekillerde göndermelerini sağlayan çok çeşitli hizmetlere sahip olmalarına yardımcı olmak için farklı türde iletişim bağlantı noktaları elde edebiliyoruz. diğer kullanıcılara, bu nedenle piyasada ne tür konektörler veya bağlantı noktaları bulabileceğinizi ve bunların her birinin ne için olduğunu açıklayacağız.
 

PS / 2

Bu bağlantı noktası bağlayıcısı, IBM tarafından fare ve klavye bağlantıları yapmak için oluşturuldu, ilk olarak Kişisel Sistemler/2 bilgisayarlarında kullanıldı ve dolayısıyla PS/2 adını aldı. Bu tür bağlantı noktaları klavye için mor, fare için yeşil olarak kodlanmıştır. 6 pinli bir DIN konektörü vardır ve her ikisi de aynı görünse de, bilgisayarlar doğru bağlantı noktasına takılmadıklarında onları tanıyamaz. Şu anda bu bağlantı noktası, yerini USB aldığından eski bir bağlantı noktası olarak kalıyor, ancak bunu bazı bilgisayar üreticilerinin CPU'larının arkasına alabilirsiniz.​​
 

Seri Port

Bu isimle RS-232 standardına sahip olan ve sayısal veri iletişimi sağlayan arayüze denir, bu nedenle bilgisayarlarda ve çevre birimlerinde kullanılır. Bu tip bağlayıcıdaki bilgi, paralelden farklı olarak, aynı anda birkaç bit ile yapabilen tek bir bit olarak iletilir. Adı, kablo üzerinden seri halindeki bir dizi bağlantı noktasına gitmesi gereken verilerden türetilmiştir. Bu, iletilen verilerin aynı kablo üzerinden tüm bağlantı noktalarına ulaşmasını sağlar.
 
Bu bağlayıcı türü, paralel bağlantı noktaları, DIN bağlantı noktaları ve USB arasındaki teknolojik bir rekabettir. Bu tip konnektörde saniye başına maksimum veri aktarım değerleri 112 kilobayttır. Büyük şirketlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu dişi tip konektörlerin modellerini alabilirsiniz.
 
Bilgisayarlarda, çeşitli çevre birimlerinin bağlanmasına izin veren ve entegre edilen ilk bağlantı noktalarından biriydi: fare, tarayıcı, kişisel dijital yardımcılar, çeşitli bilgisayarlar arasında bir kablo aracılığıyla doğrudan bağlantı kurdu. Ancak her bağlantı noktası yalnızca tek bir aygıtın bağlanmasına izin verir ve her yapıldığında, onları tanımak için bilgisayarın yeniden başlatılması gerekiyordu.
 

Paralel Port

Bilgisayardan paralel iletişim yazıcısı gibi çevresel aygıtlara bir arabirimdir. Bu, tam olarak yazıcılar ve tarayıcılar için geliştirilmiştir. Bunlar, USB'ler gelmeden önce yazıcılarda çok yaygındı. Ve ana özelliği, birlikte hareket edebilen, ancak her seferinde bir bayt olan veri bitlerinin aktarım hızıydı. Her bitin bilgisini bir bus oluşumuna doğru gönderdiğinde bir kablo ile kullanıldı.
 
Bu paralel port aracılığıyla, ışıklar, motorlar ve yeterince otomatik hale getirilebilecek herhangi bir cihaz kontrol edilerek yüksek hızlı çift yönlü iletişim sağlandı. Kontrol bitlerinin farklı şekillerde de olsa her iki yöne gitmesini sağlayan 36 pinleri vardır.
 

Ses Bağlantı Noktaları

Bunlar, bir bilgisayardan hoparlör veya kulaklık gibi ses çıkış cihazlarının bağlantılarını yapmak için kullanılır, dijital veya analog olabilirler ve buna bağlı olarak bağlantı noktaları ve konektörler farklıdır. 1999 yılında analog ses sinyalleri göndermek için standartlaştırılmış bir modelle kullanılmaya başlandı. Surround ses konektörlerinde 3.5 mm TRS konektör bulunur, bu en popüler ses bağlantı noktasıdır çünkü bunlar stereo kulaklıklara sahiptir.
 
Bilgisayarlarda, ses çıkışı için 6 konektör ve bir mikrofon bağlamak için bir sistem olabilir. Bunlar renk kodludur (mavi, pembe, turuncu, limon, siyah ve gri), böylece 8 kanala kadar surround ses ayarlamak için kullanılabilirler. Bu nedenle portu ve konektörü yayılan sinyale göre farklılık gösterir, ayrıca yurtdışından gelen sesleri yakalayabilir, ses kayıtları yapabilir, sesleri hoparlörlere yeniden üretebilir ve mikrofon sinyallerini yakalayabilir. Bağlantı noktası dikdörtgen şeklindedir ve üç farklı ses bağlantı noktasıyla entegre olarak gelir:
 

​VGA

Video portları arasında birçok bilgisayar tipinde, görüntü projeksiyon cihazlarında, video kartlarında ve yüksek çözünürlüklü televizyonlarda bulunan VGA tipine sahibiz. Üç sıra halinde düzenlenmiş 15 pime sahip bir D-sub konektörüdür ve daha çok DE-15 olarak bilinir. Bu, bilgisayarlar ve eski CRT monitörler arasında ana bağlantı noktası konektörü olarak çalışır, LED LCD monitörler bile VGA bağlantı noktasıyla uyumludur, ancak dezavantajı görüntünün çözünürlüğünün çok düşük olmasıdır.
 
Bir VGA bağlantı noktası, 648 x 480 çözünürlüğe sahip analog tip video için sinyaller gönderebilir. Dijital videonun ortaya çıkmasıyla bu bağlantı noktalarının yerini HDMI ve ekran bağlantı noktaları aldı. Bazı dizüstü bilgisayarlarda, harici monitörlere veya projektörlere bağlanmak için yerleşik VGS bağlantı noktaları bulunur.
 
 

Dijital Video Arayüzü (DVI)

Bu, bir bilgisayar görüntüleme denetleyicisi veya monitör gibi görüntüleme aygıtıyla çalışmak için yüksek hızlı bir dijital arabirim veya bağlantı noktasıdır. Birincil amacı, dijital video sinyallerini kalite kaybı olmadan iletmektir, bu nedenle analog VGA tipi teknolojilerin yerini alır. Taşıyabilecekleri sinyal türüne göre sınıflandırılan üç tür DVI konektörü olabilir:
 

Display Port

İsteğe bağlı çok kanallı ses ve diğer veri aktarım biçimlerine sahip dijital ekranlar için bir arabirimdir, VGA ve DVI bağlantı noktalarının bir bilgisayarın ana arabirimi olarak işlev görmesini sağlamak üzere geliştirilmiştir. bir ekran. Bu tür bağlantı noktalarının en son sürümü 7680 x 4320 çözünürlükleri işleyebilir. Yalnızca 20 pime sahiptir, DVI bağlantı noktalarından çok daha azdır ve size daha iyi görüntü kalitesini garanti eder.
 

RCA konektörü

Bu tip konektör, kompozit video ve stereo ses sinyallerini üç kablo üzerinden göndermek için kullanılır, analog video sinyallerini iletmek için kullanılabilir ve video sarıdır. Bu sinyaller tek kanal üzerinden line sync pulse ile gönderilir ve standart çözünürlük olan 576i çözünürlükte çerçevelenebilir. Kırmızı ve beyaz konektörlü diğer iki kablo, stereo ses sinyallerinin iletimi içindir, sağ için kırmızı ve sol için beyaz.
 

S-Video

Ayrı bir video konektörü olarak adlandırılır ve yalnızca video sinyallerini iletmek için kullanılır, elbette görüntü kalitesi kompozit videodan daha iyidir, ancak çözünürlüğü bileşen videodan daha düşüktür. Genellikle siyah bir porttur ve çoğu televizyon ve bilgisayarda bulabiliriz, PS / 2 portuna benzer ancak sadece 4 pini vardır. Bu pinlerden biri siyah beyaz yoğunluk sinyallerini taşımakla görevlidir, diğeri renkli sinyaller içindir ve her ikisinin de kendi topraklama pinleri vardır.
 

HDMI

Kısaltmalar High Definition Media Interface'den gelir ve bilgisayar monitörleri, HDTV televizyonlar, Blue-ray, video oyun konsolları, dijital kameralar vb. gibi yüksek ve ultra çözünürlüklü cihazların bağlantısını yapmak için dijital bir arayüzdür. Sıkıştırılmış ve sıkıştırılmamış ses sinyallerinin iletiminde de kullanılabilir. 19 pine sahiptir ve en son sürümü, 2.0 x 4096 çözünürlüğe kadar dijital video sinyalleri ve 2160 ses kanalı gönderen HDMI 32'dır.
 

USB

Evrensel Seri Veri Yolu veya USB, dizüstü bilgisayarlar için seri bağlantı noktalarının, paralel bağlantı noktalarının, PS/2 konektörlerinin, oyun bağlantı noktalarının ve güç şarj cihazlarının yerini aldı. 1997 yılında kullanılmaya başlandılar ve onlarla birlikte çeşitli bilgisayarlar arasındaki bağlantı limitleri sorunları çözüldü. Onlarla veri aktarabilir, bunları çevresel ekipman için bir arayüz olarak kullanabilir ve ayrıca doğrudan ona bağlanan tüm cihazların güç kaynağı olabilirsiniz. En büyük avantajı, bu tür bağlantı noktalarının bilgisayarlara daha fazla sayıda eklenebilmesidir.
 
Mimarisi seri tiptedir ve ayrıca bazı düşük tüketimli çevre birimlerine güç sağlamak için kullanılır. Bu tip konektörün arayüzü, standart seri portlardan daha hızlı veri girişi ve çıkışı sağlar. Tak ve Çalıştır modelleri ile tanınırlar, bu da aynı anda takılıp kullanılabileceği anlamına gelir. Birbirine bağlanan her cihaz bir zincir veya dalın oluşmasına neden olur, ikincisi sadece tek bir girişe ve birkaç çıkışa sahip hub kutuları aracılığıyla yapılır, halka ağ ilkesinde kurulmuş tüm protokollere uygun olarak yapılır.
 

e-SATA

En moderni e-SATAp olarak adlandırılan ve Power e-SATA portları içindir. Bunlar USB gibi bu tür bağlantıyı destekleyebilen hibrit portlardır ancak e-SATA ve USB kuruluşları resmi olarak bunların kullanımına onay vermiş, dolayısıyla kullanımları kullanıcıların riskindedir.
 

RJ-45

Ethernet'te kullanılır ve bir bilgisayarın İnternet'e bağlı olduğu ve aynı zamanda bağlı olan diğer bilgisayarlar veya cihazlarla iletişim kurabildiği ağ teknolojisi içindir. En son teknolojisi Gigabit Ethernet'tir ve saniyede 10 gigabitten fazla aktarım hızını destekleyebilir. Genellikle bu tür konektörler ve bağlantı noktaları, paketlerin iletiminin ve algılanmasının devam ettiğini belirtmek için LED'lerle sağlanır.

Haberler