Bilgi İşlem Daire Başkanlığı -

Çin'in Kuantum Bilgisayarı

gelişim üniversitesi
  1.   Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
  2. Haberler


Çin'in Kuantum Bilgisayarı


Çinin kuantum işlemcisi süper iletken Zu Chongzi, 8 yılda tamamlanacak işlemi 1,2 saatte tamamladı.


Çin'in kuantum işlemcisi süper iletken Zu Chongzi, 8 yılda tamamlanacak işlemi 1,2 saatte tamamladı.

Eğer hesaplar doğru yapıldı ise yepyeni bir bilgisayar çağına giriyoruz.

kuantum 
Kuantum Teknolojine göre yeni bilgisayar çağı başlıyor

Çin’de bilim ve teknoloji enstitüsünün başlattığı çalışma sonucu süper iletken kuantum işlemcili ZU CHONGZİ Mayıs ayında duyurulmuş ve tüm ilgiyi kendisine çekti. Fakat net bir sonuca ulaşılmadığı için yeni bir teknoloji bilgisayarların çağını nasıl etkileyeceği bilinmiyordu.

Karmaşık Tanımaları netleştirmek gerekirse

Süper iletkenlik nedir?

Kuantum mekaniği ile açıklanabilir fakat klasik mekanikle açıklanamayan bir durumdur. Bakır, yakut, altın ve gümüş gibi iletken maddelerin sıcaklığı düştükçe direnci de azalıyor.
Süper iletken malzemede sıcaklık düşse dahi iletkenlerin aktivitesi devam ediyor ve malzeme stabil bir biçimde çalışıyor.
Bu da şu durumu açıklıyor, elektrik akımı süper iletken malzeme içinden hiçbir kaynaktan güç almadan çalışmayı sürdürebiliyor.
kuantum

En hızlı bilgisayar bile Zu CHONGZİ'nin yanında abaküs gibi kalıyor

 
Odalar dolusu makinalar çağından, küçük resim dosyasını bile içine sığdıramayacağımız bilgisayarların devrinden, bugünkü teknolojiye geldik. Artık kuantum işlemcili bilgisayarların zamanı başlıyor.
kuantum

Kuantum işlemci Zu Chhonzi adını nereden alıyor?

429-501 yılları arasında yaşamış Çinli matematik dehası, gökbilimci mucitten adını alıyor. Bu Dâhinin lakabını ‘’İnsan Bilgisayar’’ veren is pi sayısını 3.1415926 ile 3.1415927 arasında 800 yıl boyunca aşılmayacak olarak hesaplamasıydı.
kuantum

Zu Chungzi imkansızı başarmış

66 fonksiyonlu kübitten oluşan bu işlemci 56 kübitlik sistem boyutuna kadar rastgele devre örneklemeleri ve 20 döngü işlemi yapabiliyor.
Herkesin anlayacağı dilden anlatmak gerekirse ZU CHONGZİ 1,2 saate yaptığı işlemi günümüzün en güçlü bilgisayarı en az 8 yılda yapabilir.

Bilimsel araştırmalara için faydası nedir?

Eğer hesaplar doğru ise Kuantum bilgisayarının gelişimiyle birlikte verilerle süper işlemler yapmak mümkün hale geliyor. Filmlerde gördüğümüz gelişmiş yapay zekâlı araçları robotları ve birçok şeyi de uygulamaya başlamaları yakında olabilir.
kuantum

Zu Chongzi'nin rakibi kim?

Zu Chongzi'nin rakibi tüm dünyanın bildiği en çok kullanılan arama motoru tatbikî Google. Zu Chogzi'nin çok daha gelişmiş bir yapıda olduğunu söylemek yanlış olmaz, hatta onu simüle etmek için kullanılan ve hesaplama yükü Sycamore'da uygulanan bir işlemden 10 milyar kat daha fazla güç istediği gözlemleniyor.
 
 


Haberler