Sanal gerçeklik (VR)

Sanal gerçeklik (VR)

Sanal Gerçeklik (VR) nedir?

Sanal Gerçeklik bilgisayar destekli ve interaktif olarak çevrenin deneyimlenmesini sağlamaktadır. Daha çok görsel ve işitsel araçlar kullanılarak mevcut ya da yapay bir atmosfer deneyimi yaşatmaktadır.

Sanal Gerçeklik İçin Kullanılan Araçlar Neler?

Akıllı telefon ve tabletlere kurulan uygulamalar yada bu amaca uygun olan vr gözlükler sayesinde sanal gerçekliği görülebilir hatta sanal sesleri duyulabilmektedir. Bunun yanında var olmayan nesneleri de hareket ettirilebilmektedir. Bu teknolojinin bir sonraki aşamasında ise koku hissinin de iletilmesi beklenmektedir.

Sanal Gerçeklik Hangi Alanlarda Kullanılır?

Sanal gerçeklik uygulamaları hayatımızın birçok alanında kullanılmaktadır. İşte bu alanların bazıları:
  • Oyun
  • Eğlence
  • Savunma Sanayii
  • Sağlık
  • Endüstri ve Üretim
  • Eğitim Öğretim
  • Seyahat
  • Kültür ve Turizm

Sanal Gerçeklik Önemi ve Faydası?

• Öğrencilerin yaratıcılığını ve hayal gücünü desteklemektedir.
  • Gerçekçi deneyim için yenilikçi öğretim teknolojileri kullanımına fırsat vermektedir.
  • Dijital okuryazarlık becerilerini, görsel öğrenme ve bilişsel düşünmeyi geliştirmektedir.
  • İşbirliğini tetikler ve takım çalışması becerilerini kazandırmaktadır.

VR Beyni Nasıl Etkiler?

Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, fareler üzerinde sanal gerçeklikle beynin bazı alanların, çevresel öğrenmenin nöronları etkilemesi ile alakalı olduğu gözlenmiştir.
VR teknolojisi ile deney yapılan farelerin beyinlerindeki nöronların yarısından fazlasının işlevsizleştiği gözlemlenmiştir. Aynı durumun insan beyni için geçerli olma ihtimali çocukların gelişimini olumsuz yönden etkileyeceğine yönelik bir unsurdur.