Bilgi İşlem Daire Başkanlığı -

Oyunlaştırma

gelişim üniversitesi
  1.   Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
  2. Haberler


Oyunlaştırma



Oyun mekaniklerinin, oyun harici alanlarda, motivasyonu arttırmak ve kullanıcıların yaşadığı problemleri çözmeye teşvik etmek için kullanılır. Aynı zamanda oyunlaştıra, oyun tasarım unsurlarının oyun dışındaki durumlarda kullanılmasıdır. Oyunlaştırma oyun ile ilgili olmayan birçok farklı alanda uygulanmaktadır. Bu alanlara eğitim, fiziksel aktivite, veri kalitesi, verimli zamanlama gibi pek çok örnekler verilebilir. Oyunlaştırma üzerine yapılan araştırmalar hakkındaki bir inceleme oyunlaştırma çalışmalarının genellikle olumlu sonuçlar sağladığını ortaya koymaktadır.
Oyunlaştırma yaklaşımı dijital oyunlardan yola çıkarak üretilen bir sistem olmasına karşın, oluşumunda etkili olan unsurların geleneksel oyunları da içerdiği söylenebilir. Dolayısıyla oyunlaştırma uygulamaları sadece dijital oyunlar değil, günlük hayatta yer olan birçok farklı olaylardan da etkilenilerek oluşturulabilmektedir.
Oyunlaştırma yaklaşımı ile ilgili birbirine çok benzeyen ve birbiriyle karıştırılan ama prensipte birbirinden farklı kavramlar mevcuttur. Bunlardan biri oyun tabanlı öğrenmedir. Oyun tabanlı öğrenme oyun içi unsurları kullanarak gizil veya açık öğrenmeyi sağlamayı amaçlamaktadır. Oyunlaştırmada farklı olarak oyun felsefesinin oyun bağlamı dışındaki durumlarda kullanılmasıdır.

Oyunlaştırma Yöntemleri

Oyunlaştırma yöntemleri insanların rekabet sağlama, başarımı arttırma, statü sağlama, kendini ifade etme gibi doğal arzularını tatmin etmeye çalışır.
Temel bir oyunlaştırma stratejisi katılımcıları tamamladıkları görevler için ödüllendirerek işler. Bu ödüller; puan, başarım rozetleri, rütbe, ilerleme çubuğu ve sanal para gibi değişkenlik göstermektedir.
Oyunlaştırmada kullanılabilecek bir başka bir yöntem de rekabet sağlamaktır. Kazanılan ödülleri diğer katılımcılar tarafından görülebilir yapmak veya katılımcılar arasında başarım sıralaması oluşturmak katılımcıları rekabete girmesini sağlamanın yollarıdır.
Oyunlaştırmada yeni kullanılmaya başlanan bir başka özellik ise oyunlaştırılmış interaktif video ile eğitim şeklindedir. Bu şekilde kullanıcıların gerçek hayatta karşılaşabilecekleri durumları gerçek bir film üzerinde hatta kendileri yönlendirdikleri bir biçimde görebilme imkanına sahip olurlar. Bu şekilde her bir durum bir oyun katmanı içinde filmleştirilir. Bu seviyeler belli bir performans ölçüm sistemine bağlanılarak puanlamalar yapılabilir. Bu şekilde eğitimi alan kişinin performansı tespit edilmiş olur. İsteğe göre film üzerinde puanlar ve seviyeler eklenebilir ve bir başarım tablosunda gösterilebilir. Bu yeni sistemin mevcut oyunlaştırma yöntemlerinden üstünlüğü diğerlerinin birleşimi niteliğinde olmasından dolayıdır.
Başka bir oyunlaştırma yöntemi ise mevcut işlerin katılımcılar tarafında oyun gibi hissedilmesini sağlamaktır. Bu yaklaşımda kullanılan yöntemlerden bazıları anlamlı seçim imkânı ekleme, eğitsellik ekleme, mücadeleyi arttırma ve hikayeleştirmeyi sağlamaktır.



Haberler