Bilgi İşlem Daire Başkanlığı -

Toplu Lisanslama Servisi

gelişim üniversitesi
  1.   Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
  2. Haberler


Toplu Lisanslama Servisi



Toplu lisanslama servisi, çeşitli yazılımlar için birden fazla lisansa sahip kurumlar için sunulan bir hizmettir. Sahip olunana lisans anahtarları tek bir merkezde tutulur ve bu merkezden dağıtılır. Bu sayede kullanıcıların yazılımları lisanslanmış şekilde olarak kullanmasına olanak sağlanır.

Neden Tercih Edilir

Büyük kurumlarda kullanıcıların her biri için bir lisans anahtarı satın almak hem maddi açıdan hem de idari açıdan bir sorun oluşturmaktadır. Belirli periyotlarda yenilenmesi gereken yazılımları yönetmek takip etmek tekli lisanslama biçimlerinde oldukça zordur. İşte bu yaşanan sorunlara çözüm bulmak ve işleyişi kolaylaştırmak için toplu lisanslama servisi çalıştıran sunucular kullanılmaktadır. Bu sayede tek bir cihaz üzerinden tüm lisanslardan ne kadarının kullanıldığı ne kadar süre ile kullanıldığı gibi bilgiler kolaylıkla izlenebilir. Ayrıca lisanslar kullanıcılarla paylaşılmadığı için mevcut lisans sayısı kadar kullanıcı aynı anda kullanılabilir. Bu demek oluyor ki kullanımda olmayan lisanslar başka kullanıcılar tarafından kullanılabilmektedir.

Kullanım Alanları ve Avantajları

Toplu lisanslama servisleri, okullar ve üniversiteler, üretim veya devlet kurumları ve belediyeler gibi belirli endüstrilerde kullanılır. Çalışan personellerin erişim yetkileri dâhilinde erişim sağlamaları kolaylaşmaktadır. Kullanıcılar kurum içerisinden rahatlıkla erişebildikleri lisansları kurum dışarında da kullanabilmeleri için ayırtma olanağı da sağlamaktadır.
Genellikle yüksek ücret talep eden yazılımlar için tercih edilen toplu lisans sunucularını işletim sistemi lisanslama amacıyla kullanmak da mümkündür. Örneğin Windows işletim sistemi lisanslaması için kullanılan KMS hizmeti örnek verilebilir.

KMS Çalışma Mekanizması

KMS istemci sunucu mimarisi ile çalışan ve birden çok bilgisayarın lisanslanmasını sağlayan sistemdir. KMS ile lisanslama işlemi gerçekleştirilirken, lisanslama yapılan bilgisayar doğrudan Microsoft sunucuları ile bağlantı kurmaya gerek duymaz. Bu yüzden KMS sunucusu olarak görev yapan bilgisayar tarafından lisanslar kontrol edilir ve lisanslama gerçekleştirilir. Çok fazla bilgisayar bulunan sistemler için tercih edilen ve kullanışlı bir lisanslama sistemidir. Yerel ağ üzerinden lisanslama yapıldığı için çok fazla kaynak tüketmediği için maliyetten tasarruf sağlamaktadır.


Haberler