Uzaktan Eğitim Hizmeti

Uzaktan Eğitim Hizmeti

Uzaktan eğitim hizmeti, özellikle bu yıl içerisinde oldukça yaygın şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Dünya genelinde “ortak sorun” olarak ilan edilen koronavirüs, ülkemizde de pek çok işleyişin aksamasına sebep olmuştur. Yaşanılan aksamalardan büyük çoğunlukla eğitim sektörü de etkilenmiştir. Özellikle yetişkin derecesinde nitelendirilemeyen küçük yaştaki çocukların kalabalık ortamlardan uzak tutulması, uzmanlar tarafından sürekli olarak bahsedilen bir konudur.

Anaokulu, ilköğretim, lise ve üniversite eğitimleri uzun süredir “Uzaktan Eğitim” şeklinde devam etmektedir. Uzaktan eğitim uygulamaları genel olarak devlet desteğiyle bilgisayar programları aracılığı ile yapılmaktadır.

Yazılım dünyasının son dönemlerde üzerinde çalışmalar yaparak geliştirdikleri birkaç eğitim ve toplantı sistemi de bu süreçte oldukça fayda sağlamıştır. Uzaktan eğitim hizmeti ve iş planlama-toplantı düzenleme amaçlı olarak; Microsoft teams ve Google meet uygulaması da kişiler arasında sıklıkla tercih edilen uygulamalardandır.

Online Eğitim Sistemleri

Online eğitim sistemlerinin yapıldığı programlar, birden fazla şekildedir. Yazılımcılar tarafından üretilen bu uygulamaların, ortak özellikleri olduğu gibi, pek çok farklı özellikleri de vardır.

Online eğitim sürecinde ve iş toplantılarında sıklıkla talep gören, Microsoft teams ve Google meet kullanıcılar arasında en çok tercih edilen programlar arasında yer alır.

Uzaktan eğitim, hem ülkemizde hem de Dünya genelinde sadece virüsten korunma amaçlı yaygınlaşmamıştır. Bunun yanı sıra;

• Sürekli eğitim

• Formal eğitim

• İleri profesyonel eğitim

• Yönetici-çalışan eğitimi alanlarındaki gelişmeler açısından da tercih edilmektedir.

Uzmanlar uzaktan eğitim hizmeti içeriğinde belli başlı niteliklerin yer almasını tavsiye etmektedir. Bu unsurlar;

• Kullanılan programda esnek, çabuk geliştirilebilir özellikler olmalı

• Kapsam ve öğrenci, uzaktan eğitim pratiğine uygun şekilde erişim sağlayabilmeli

• Sistemsel kaynaklı sorunlar en aza indirilmeli, hatta yok edilmeli

• Program izleme, değerlendirme ve geri bilgilendirme içermeli