Bilgi İşlem Daire Başkanlığı -

Starlink uyduları ne işe yarar?

gelişim üniversitesi
  1.   Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
  2. Haberler


Starlink uyduları ne işe yarar?


...


Starlink uyduları ne işe yarar?

Starlink, SpaceX'in Dünya yörüngesine fırlattığı ve dünyanın her yerindeki insanlara internet hizmeti sağlayan bir uydu ağı. Starlink uydu ağı şu anda 5 bin 250'den fazla işlevsel uzay aracından oluşuyor. Ancak 2 Ocak'ta fırlatılan altısı, doğrudan akıllı telefona bağlanma yeteneği olan ilk uydular.

Starlink ne yapıyor?

Starlink Amerikan uydu şirketi SpaceX tarafından uydu interneti erişimi sağlamak üzere inşa edilmiş bir uydu internet kümesidir.

Starlink uyduları şu an nerede?

TV sinyali gönderen normal uydular yeryüzünden 35 bin kilometre yukarıdaki jeostatik denilen yüksek yörüngede hareket ederken Starlink internet uyduları yeryüzünden yaklaşık 550 kilometre yükseklikteki dünyaya en yakın yörüngede bulunuyor.

Kaç tane Starlink var?

Starlink uyduları Dünya yörüngesinde yaklaşık 5.400 operasyonel uzay aracından oluşmaktadır ve bu sayı artmaya devam etmektedir. Şirket 2024 yılında 144 görev daha gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Starlink uyduları enerjisini nereden alıyor?

Her birinin kütlesi 260 kg olan Starlink uydularının üzerinde çok güçlü dört anten ve bir güneş paneli bulunuyor. Uydularda yakıt olarak kripton kullanılan iyon itki motoru yer alıyor. Starlink uyduları, manevra yaparak başka uzay araçlarıyla çarpışmalarını önleyen otonom bir sisteme sahip.

Starlink sistemi nasıl çalışır?

Starlink'in internet modemi, evinizdeki diğer modemler gibi çalışır, ancak uydu sinyalleri üzerinden veri alıp gönderir. Ayrıca modemi, ev ağınıza veya Wi-Fi yönlendiricinize bağlayarak internet erişimini paylaşabilirsiniz. Özellikle uzak bölgelerde yaşayanlar için Starlink birçok avantaj sağlamaktadır.

Starlink uyduları kaç km hızla gidiyor?

Ancak Starlink uyduları saatte 27 bin kilometre gibi yüksek hızla sürekli hareket ettiğinden, sinyal alıcı bir terminalin açısında en fazla 4 dakika kalabiliyor ve alıcıların arkadan gelen bir sonraki uyduya bağlanması gerekiyor.


Haberler