Bilgi İşlem Daire Başkanlığı -

Windows 10 ile Windows 11 Arasındaki Fark Ne?

gelişim üniversitesi
  1.   Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
  2. Haberler


Windows 10 ile Windows 11 Arasındaki Fark Ne?


...


Microsoft’un uzun bir süredir sunduğu Windows 10, yavaş yavaş ömrünü doldurmaya başlıyor. Peki şirket yeni işletim sistemi Windows 11 ile ne fark sunuyor, hep birlikte bakalım.
 
1 – Başlat menüsü
 
Windows 10 ile Windows 11 arasındaki ilk farklardan biri başlat menüsü. Windows 10’a göz attığımızda sol altta yer alan işletim sistemi logosuyla ulaşabildiğimiz menüyü Windows 11’de merkezde yer alan logo vasıtasıyla tıklayarak açabiliyoruz.
Başlat menüsünün tasarımında basitleştirme yoluna gidilmiş diyebiliriz. Windows 10’da sol alt köşeden Microsoft hesabınıza erişebiliyor ve aynı şekilde sisteminizi kapatabiliyorsunuz. Uygulamaların da birer arka planı olduğunu görüyoruz. Windows 11 tarafında ise uygulamaların artık PNG ikonları olduğunu görebilirsiniz.
Ayrıca Microsoft hesabı alt merkeze, kapatma tuşu ise sağ alta alınmış. Arama çubuğu ise Windows 10’da görev çubuğuyla birlikteyken Windows 11’de Başlat Menüsü’nün en tepesine konumlandırılmış durumda.
 
2 – Önerilenler
 
Önerilenler bölümü Windows 10 ile kıyasla Windows 11 içerisinde basit bir kısma taşınmış. Burada son göz attığınız dosyalar ve ayrıca OneDrive hesabınızla oturum açtıysanız eşitlenmiş dosyalarınızı görebilirsiniz.
 
3 – Sistem uygulamaları
 
Windows 10 içerisinde sistem uygulamalarını doğrudan Başlat Menüsü’nün sol tarafında
görebiliyorduk. Fakat Windows 11 içerisinde bu kısım kaldırıldığından Windows Araçları adlı kısma girerek görebiliyoruz. Ayrıca Internet Explorer Windows 11 içerisinde yüklü değil. Microsoft, Internet Explorer’ı 15 Haziran 2022 tarihinde tamamıyla kapatacak.
 
4 – İkonların konum farkı
 
Windows 10 sürümüne kıyasla Windows 11 tarafında ikonların merkeze taşındığını görüyoruz. Ayrıca sistem uygulamalarını da artık Windows Araçları penceresiyle yönetebilirsiniz.
 
5 – Görev çubuğu
 
Aktif ve boşta olan programlar için Windows 10 içerisinde keskin kare pencere ikon kullanılıyordu. Windows 11 tarafında ise şeffaf yuvarlak kare olarak değiştirildi.
 
6 – Eylem gerçekleştiren uygulamanın ikon durumu
 
Windows 10 içerisinde bir uygulama eylem gerektiren izin istediği zaman arka planı koyu renk olarak değişiyordu (örneğin yönetici olarak çalıştırma isteği) fakat görüldüğü üzere Windows 11 içerisinde ikon daha kabarık şekilde beliriyor.
 
7 – Arama fonksiyonu için ekleme
 
Eski işletim sistemi sürümünde ayarların üzerine gelince sadece arama yapabileceğinizi anlatan bir yazı beliriyor. Fakat yeni sürümde ikonun üzerine gelindiğinde WordPad, Notepad ve Paint gibi uygulamaları hızlı başlatabilmenize olanak sağlanıyor.
 
 
8 – Sistem sesleri
 
Sistem sesleri açısından Windows 11’in karanlık modu ve aydınlık modu arasında farklılıklar söz konusu. Karanlık mod seslerin çok daha fazla yankılanmasını ve kısılmasını sağlarken, aydınlık modunda daha net ve az yankı var. Aşağıdaki videoda Windows 10, 11 ve 11 karanlık mod arasındaki ses farklarına göz atabilirsiniz:

Haberler