Bilgi İşlem Daire Başkanlığı -

Firewall Ve Antivirüs Arasındaki Farklar

gelişim üniversitesi
  1.   Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
  2. Haberler


Firewall Ve Antivirüs Arasındaki Farklar



Firewall ve antivirüs arasındaki farklar nelerdir ve bu iki kapsam arasında nelere dikkat edilmelidir? Firewall, Türkçe anlamı ile güvenlik duvarı anlamına gelmektedir.

Virüsler genel olarak bulaştıkları sistemi bozmaya, tahrip etmeye dayalıdır. Antivirüs ise bu tarzda yer alan ve sisteme zararı olacak uygulamalara karşı alınan bir önlem türüdür.

Firewall yani güvenlik duvarı, bilgisayara veya akıllı cihaza gelen trafiği inceler ve kontrol eder. Aynı sistem içerisinde, akıllı cihaz ya da bilgisayardan dışarıya aktarılan bilgileri de kontrol eder. Antivirüs ise bilgisayarı ve içerisinde yer alan sistemi virüslere karşı yani kötü amaçlı yazılımlara karşı korur. Zararlı yazılımlar pek çok farklı isim olarak gruplara ayrılır. Ama hepsinin temel amacı aynı şekilde olup, sisteme ve kullanılan teknolojik ürüne zarar vermektir.

Firewall ve antivirüs arasındaki farklar, genel olarak karıştırılmaktadır. Fakat bu iki kavram farklı amaçlara hizmet vermektedir.

Antivirüs Yazılımları Hakkında Bilgi

Antivirüs programları, bilgisayara karşı zararı dokunabilecek yazılımları engellemek için üretilmiştir. Geleneksel olarak bilinen virüsler, bulaştıkları sistemde olan verilerin içerisine kendilerini ekleyerek çoğalmayı hedeflemektedir. Antivirüsler ise, herhangi bir verinin bütünlüğünü bozan zararlı kodları temizleyerek, dosyayı orijinal haline getirmektedir. Bu şekilde bozulan veriler tekrar kullanılabilir ve sistemin bütünlüğü sağlanabilir.

Her durumda antivirüs desteği dosya kurtaramaz. Bazı durumlarda antivirüsler dosyayı tamir edemez ve sistemin bütünlüğünü korumak için temizlenemeyen dosyalar beklemeye alınır. Beklemeye alınan dosya çalışmayacağı için, virüsün yayılması engellenir ve sistem bütünlüğü bu şekilde korunmuş olur.

Antivirüs Neden Kullanılır

Firewall ve antivirüs arasındaki farklar kadar önemli olan bir konu da, neden antivirüs kullanılmasıdır. Bu sorunun yanıtını maddeler halinde belirtecek olursak;

  • Bilgisayar zararlı programlardan korunur

  • Antivirüs bilgisayarın güvenliğini sağlamak için kullanılan yazılımdır

  • Antivirüs tarama, eş kurtarma, temizleme ve koruma gibi donanımlara sahip olmaktadır

  • Antivirüs programı bilgisayarda zararlı olan programları bularak bunları yedekler

  • Bazı zararlı programları kullanıcının bilgisine sunar

  • Bilgisayarlarda yeni incelenmiş ve lisanslı bir antivirüs programı bulunmalıdır. Nedeni ise, bazı virüs programları telafisi mümkün olmayan kalıcı hasarlara neden olabilir.


Haberler