Bilgi İşlem Daire Başkanlığı -

Proxy Nedir?

gelişim üniversitesi
  1.   Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
  2. Haberler


Proxy Nedir?



Proxy nedir? İnternet aramalarında, son zamanlarda sıklıkla bu soru ile karşılaşılmaktadır. Proxy kelimesinin, Türkçede yer alan anlamı “Vekil sunucu veya ara sunucu” olmaktadır. Kullanıcılar bir web sayfasına bağlanırken, kişinin internet sunucusu kullanılır. Proxy ise, vekil görevinde olduğu için, araya bir başka sunucu koyulmasını sağlar. Bunun yanı sıra güvenli ve hızlı şekilde, web sayfasına girilmesini de sağlamaktadır.

Proxy tekniği, son 10 yıldır gündemde olan bir uygulamadır. Ama son 5 yıldır kullanım alanında ciddi artış olmaya başlamıştır. Proxy hakkında bilinen bir yanlış ise, bu teknikle sadece yasaklı sitelere giriş yapılabileceğidir.

Proxy nedir sorusunun yanıtını bilen kullanıcılar bilir ki, Proxy kullanmak;
  • Orijinal internet sunucusunun yetersiz kaldığı yerde, hızlı ve güvenli bağlantı sağlar
  • Bu bağlamdaki internet sunucusu, daha yüksek kaliteye sahiptir
  • Özgür platformdan internet kullanımı sağlanır
  • IP adresi görülmez

Proxy Ayarları Nasıl Yapılır

Proxy ayarlarının nasıl yapılabileceğini, işlem sırası ile açıklayacak olursak;

1. Google chrome açılır ve sağ üst kısımdan, araçlar başlığı tıklanır
2. Açılan menüden internet seçenekleri başlığı seçilir
3. Ayarlar penceresinden, gelişmiş ayarları göster seçeneği tıklanır
4. Ağ başlığı altında yer alan Proxy ayarlarını değiştir seçeneği tıklanır
5. İnternet seçenekleri alanından, bağlantılar sekmesi açılır
6. Sağ altta bulunan yerel ağ ayarları seçilir
7. Ayarları otomatik algıla ve otomatik yapılandırma komut dosyası kullan seçenekleri tıklanır
8. Adres kutusuna akademik personel, idari personel veya öğrenciler için hangisini tercih edecekseniz o şekilde adres bilgisi girilebilir
9. Örneğin; https://proxy.hitit.edu.tr/akademik.pac şeklinde

Proxy Türleri Nelerdir

Proxy nedir sorusunu bilen kullanıcının, bilmesi gereken bir diğer konu da Proxy türleri olmaktadır. Proxy sunucuları, çevrimiçi gizliliğini saklama özelliklerine göre 3 temel gruba ayrılır;

Elit Proxy Sunucuları: Web trafiğinizi şifreleme ve IP adresinizi tamamen gizleme konusunda, oldukça başarılı bir sunucudur. Alanındaki en hızlı bağlantıların kurulmasını sağlar. Özellikleri nedeniyle ücretsiz olarak kullanılmamaktadır.

Saydam (Transparent) Proxy Sunucuları: En fazla tercih edilen ve ücretsiz olan bir Proxy çeşididir. Bu uygulamada veri trafiği için herhangi bir şifreleme yoktur. Ayrıca IP gizleme işlemini tam anlamı ile gerçekleştiremeyebilir.

Anonim Proxy Sunucuları: IP adresinin, gizlenmesi amacı ile kullanılır. Bu amaçta da, oldukça başarılı bir sistemdir. Hız bakımından kullanıcıların beğenisini toplamıştır. Fakat veri şifreleme özelliği açısından, sistemin eksiklikleri vardır. Ücretli, ücretsiz ve kotalı şekilde kullanılabilir.


Haberler