Bilgi İşlem Daire Başkanlığı -

Dünyanın en büyük teknoloji şirketleri 2023

gelişim üniversitesi
  1.   Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
  2. Haberler


Dünyanın en büyük teknoloji şirketleri 2023


...


Apple - ABD
 

Apple, 1976 yılında Steve Jobs, Steve Wozniak ve Ronald Wayne tarafından kuruldu. Elektronik, yazılım ve çevrimiçi hizmetlerde uzmanlaşan bu teknoloji devi, 2021'de 365.817 milyar dolarlık yıllık gelire ulaştı. Bilgisayarlardan giyilebilir cihazlara kadar geniş bir ürün yelpazesiyle sektörde lider konumda.

Microsoft - ABD
 

Microsoft, 1975'te Bill Gates ve Paul Ellen'in "Hadi bir şeyler yapalım!" diyerek kurduğu, şimdiye kadar gördüğümüz en büyük teknoloji devlerinden biri. Başlangıçta garajda başlayan bu macera, şimdi milyonlarca insanın bilgisayarında, telefonunda ve hatta oyun konsolunda yer alıyor.

Alphabet (Google) - ABD
 

Bir zamanlar sadece bir arama motoru olan Google, şimdi Alphabet adında devasa bir çatı altında birçok projeye ev sahipliği yapıyor.
Larry Page ve Sergey Brin'in üniversite yıllarında "İnternet'te arama daha iyi olmalı" fikriyle başlayan bu serüven, şimdi sürücüsüz arabalardan akıllı ev projelerine kadar birçok alanda bizi şaşırtmaya devam ediyor.

Amazon - ABD
 

Bir zamanlar sadece bir kitap satıcısı olan Amazon, şimdi neredeyse her şeyi satan devasa bir çevrimiçi pazar yeri. Jeff Bezos'un hayalini kurduğu fikri hayata geçirmesiyle başlayan bu macera, şimdi drone ile teslimattan, kendi yapay zeka asistanı Alexa'ya kadar teknolojinin her köşesinde.

NVIDIA - ABD
 

Birçok kişi için Nvidia, sadece o muhteşem grafik kartlarıyla tanınan bir marka. Ama bu şirket, sadece oyun dünyasını renklendirmekle kalmıyor.
Jensen Huang'ın "Bilgisayar grafiklerini daha gerçekçi hale getirelim" fikriyle kurduğu bu şirket, şimdi yapay zeka, derin öğrenme ve otomotiv endüstrisinde de devrim yaratıyor.

Tesla - ABD
 

Elektrikli otomobiller denilince akla ilk gelen isim: Tesla. Elon Musk'ın çalışkanlığı ve vizyonuyla yola çıkan bu şirket, sadece otomobil endüstrisini değil, enerji ve uzay sektörlerini de sarsıyor.

Meta Platforms (Facebook) - ABD
 

Bir zamanlar sadece bir üniversite öğrencisi için sosyal ağ platformu olan Facebook, şimdi Meta adı altında sanal gerçekliğin sınırlarını zorlamak için elinden geleni yapıyor.

TSMC - Tayvan
 

Birçok kişi için TSMC, belki de ilk duyduğunda tanımadığı bir isim olabilir. Ama bu Tayvanlı dev, teknolojik cihazlarımızın kalbinde atıyor.
"Daha iyi yarı iletkenler üretelim" fikriyle yola çıkan TSMC, şimdi dünyanın en büyük bağımsız yarı iletken üretim şirketi.

Tencent - Çin
 

Birçok kişi için Tencent, belki de sadece birkaç popüler oyun veya uygulama ile tanınan bir isim. Ama bu Çinli dev, dijital dünyamızın birçok köşesinde etkili oluyor.
WeChat ile mesajlaşırken, PUBG Mobile'da bir maç yaparken ya da Riot Games'in popüler oyunlarından birini oynarken Tencent'in dokunuşunu hissedebilirsiniz.

Samsung - Güney Kore
 

Samsung, birçok kişi için sadece bir televizyon ya da akıllı telefon markası olabilir. Ancak bu Güney Koreli dev, teknolojik yeniliklerin öncüsüdür. Onlarca yıl önce kurulan Samsung, şimdi ev aletlerinden, giyilebilir teknolojilere, hatta yarı iletkenlere kadar geniş bir alanda faaliyet gösteriyor.
 


Haberler