Oyun Geliştirme Motorları

Oyun Geliştirme Motorları

Oyun Motoru Ne İşe Yarar

Oyun motorları ve oyun geliştirme ara yüzleri, oyun sektörünün gelişmesi ile daha çok ilgi görmektedirler. Bunun yanında sinema ve animasyon sektöründe de pay sahibi olan oyun motorlarının günümüz filmlerinde sıkça kullanıldığı söylenebilir.
Asıl kullanıma amaçları oyun ve film sektörü olsa da mimarlık, sağlık, eğitim gibi doğrudan bağlantıları olmayan sektörlerde de kullanıldığını görebiliyoruz.

Oyun Motorları Neden Tercih Edilir

Oyun motorları ile geliştirilmiş projeleri geliştirmenin farklı yolları da vardır. Ancak oyun motorları geliştiriciler için büyük kolaylık sağlamaktadır. Oyun motorlarını tercih eden geliştiriciler çoğaldıkça oyun motorları daha fazla geliştirilmektedir. Oyun motorlarının çoğalması ile de geliştiricilerin tercih kriterleri de değişiklik göstermektedir. Bu kriterler dokuman çeşitliliği, hazır materyal ve şablonlara erişim kolaylığı ve ara yüz sadeliği ön plandadır.

Diğer Oyun Motorları

Genlikle bağımsız oyun geliştiricilerinin kullandığı oyun motorlarının dışında büyük oyun firmalarının kullandığı oyun motorlarının olduğu bilinmektedir. Bu tür motorlara örnek olarak Crytek şirketinin geliştirmiş olduğu CryEngine ve Rockstar Game tarafından kullanılan RAGE örnek olarak gösterilebilir. Bu açıdan oyun motorlarının oyun yapımını kolaylaştırdığı

En Popüler Oyun Motorları

1. Unreal Engine

Firma: Epic Games
Boyut: 3D, Animasyon, CGI
Kod Bilgisi: İleri, C++, VisualScript (BluePrint).
Platform: Masaüstü, Mobil, Web, Konsol.
Fiyat: Oyun Lisansı: Ücretsiz + ilk başarılı yayından %5 komisyon.
Oyun Dışı Lisansı: Bağımsız Geliştiricilere ücretsiz

1. Unity 3D

Boyut: 2D, 3D, Animasyon, CGI VFX
Kod Bilgisi: C#, Visual Script (Bolt)
Platform: Masaüstü, Mobil, Web, Konsol.
Fiyat: Öğrencilere 1 yıl ücretsiz, Gelir kazanmaya başlayınca ücretli.

1. Godot Engine

Boyut: 2D, 3D