Bilgi İşlem Daire Başkanlığı -

Sanallaştırma Teknolojisi

gelişim üniversitesi
  1.   Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
  2. Haberler


Sanallaştırma Teknolojisi



Sanallaştırma (virtualization), birden fazla işletim sisteminin aynı fiziksel makinenin kaynaklarını kullanarak çalışmasını sağlayan teknolojiye verilen isimdir. Genellikle veri merkezlerinde kullanılmasının yanı sıra işlemcilerin gelişmesi sayesinde bireysel kullanıcılar için de çözümler bulunmaktadır.


Sanallaştırma Çeşitleri 

Sunucu (makine) Sanallaştırma

En bilindik sallaştırma biçimlerinden biridir. Bu yöntem sayesinde bir bilgisayarın içerisinde aynı anda birden çok işletim sistemini çalıştırmak mümkün.  Bu demek oluyor ki kullanılan işletim sisteminden bağımsız farklı veya aynı işletim sistemi ile çalışan sanal makineler oluşturulabilmektedir. Ancak bu bilgisayarların kullandıkları donanım kaynakları bu makinelerin performansını belirleyecektir. Kullandığımız bilgisayarın işlemci çekirdek sayısı, bellek ve depolama alanı miktarları göz önünde bulundurulmalıdır.

 

Ağ Sanallaştırma

Ağ sanallaştırma, ağ donanımından bağımsız mantıksal, sanal ağlar oluşturmaya yarayan sanallaştırma çeşididir. Bu özellik sayesinde mevcut ağ diğer sanallaştırma elemanlıyla entegre bir biçimde çalışmasını sağlar.

 

Masaüstü Sanallaştırma

Ortak veri kaynaklarındaki işletim sisteminin paylaştırılarak diğer kullanıcıların işletim sistemlerindeki bakım, onarım ve güçlendirilmiş bir sistem güvenliği avantajı sağlar. Sanallaştırma yazılımını aynı şekilde kullananların izole edilmesini sağlamaktadır. OS sanallaştırması da denir.

 

Uygulama Sanallaştırma

Herhangi bir ortamda bulanan bilgisayarın ortak olarak kullandığı yazılımları kolay bir şekilde paylaştırılmasını sağlar. Ayrıca uygulama sanallaştırma teknolojisi sayesinde kullanılacak olan bu tür uygulamaların bilgisayara yüklenme gereksinimini ortadan kaldırır ve uygulama güvenli bir şekilde dağıtılmış olur. 


Sanallaştırmanın Avantajları


Sanal olmayan fizikî ortamda çalışan donanımlarını genellikle tam kapasitede kullanılmaz. Sanallaştırmanın tercih edilme nedeni, mevcut olan tüm kaynakların bütün sanal makinelerle paylaşması ve verilerin de bu makinelere kolayla aktarılmasına olanak sağladığından dolayıdır. Kısacası mevcut donanımlardan en verimli şekilde yararlanmayı hedefler.


Bir diğer avantaj da sanal makinelerin sürekli çalıştırılmasındaki kolaylıktır. Bu özellik sayesinde herhangi bir kesinti yaratmadan CPU, HDD, RAM gibi donanımları değiştirmesi mümkündür.


Tek bir ara yüz sayesinde mevcut olan tüm sanal makinelere aynı anda erişim sağlamak mümkündür. Böylece program kurma, hizmet durumlarını yönetme hatta veri depolama gibi yönetimsel işlemler ile makinelere donanım kaynağı paylaştırma gibi sunucu işlemleri tek bir çatı altından kolaylıkla yönetilebilir.


Sanallaştırma oluşabilecek hata, sistem sorunları yaşanması durumlarında yedeklenmesi hatta cluster gibi özellikleri oluşturabilme olanağı vardır. Ayrıca oluşturulan sanal makineler, her daim erişilebilir dosyalar halinde olduğu için dosyaların yedeklerine kısa sürede ulaşılabilir.

 

Haberler