Bilgi İşlem Daire Başkanlığı -

RDS (Terminal Server) Nedir ve Ne işimize yarar?

gelişim üniversitesi
  1.   Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
  2. Haberler


RDS (Terminal Server) Nedir ve Ne işimize yarar?


...


Terminal Server Kurulumu Ve Faydaları


RDS (Terminal Server) Nedir ve Ne işimize yarar;

Terminal server; network ortamında bulunan client bilgisayarlarımız üzerindeki kullanıcılara, terminal server bilgisayarında yüklü olan windows tabanlı programlara uzaktan erişim imkanı sağlamaktadır. Client bilgisayarlar üzerinde bulunan kullanıcılar, terminal server sayesinde server (sunucu) bilgisayarına uzaktan bağlantı gerçekleştirirler ve server üzerindeki kaynakları kolaylıkla kullanabilmektedirler.

TERMİNAL SERVER’İN BİZE SAĞLADIĞI FAYDALAR


-Terminal Server hakkında kısaca bilgi verdikten sonra, dilerseniz terminal server’in bize ne gibi fayda sağladığına bir göz atalım.
-Terminal Server kullanarak, hem donanımsal olarak hemde yazılımsal olarak maliyetleri minimum seviyeye indirmemizi sağlamaktadır.
-Network ortamında bulunan client bilgisayarlara uzaktan bağlantı gerçekleştirerek kolay bir şekilde yönetimini sağlamak.
-Sistem Adminleri’nin iş yükünü azaltmak.
-Network de çıkabilecek sorunlara hızlı bir şekilde çözüm bulmak.
Sistemi daha kolay bir şekilde kontol altında tutmak


Terminal Server kurulumu yapmadan önce aşağıdaki koşulları göz önünde bulundurmak gerekir.
-Terminal Server’i kullanmadan önce, sistemimizde en az bir adet lisans sunucumuzunda olması gerekmketedir.
-Küçük çaplı networklerde, aynı bilgisayar üzerinde hem termainal server,  hemde termianl server lisanslama hizmeti bulunabilir, fakat geniş çaplı networklerde, aynı fiziksel makina üzerinde hem terminal server hemde lisanslama hizmetinin bulunması önerilmemektedir.
-Terminal Server hizmetini kullanmaya başlanmadan önce, kullanılacak işletim sistemi ile uyumlu olması gerekmektedir.
-Fiziksel makina üzerine Terminal Server Lisans’ını yükledikten sonra, lisans sunucusunun client bilgisayarlara CAL hizmeti verebilmesi için lisanslama hizmetinin etkinleştirilmiş olması gerekmektedir.
-Güvenlik açısından Terminal Server’ NTFS dosya sistemi ile biçimlendilmiş partition üzerine kurulması gerekmektedir.
 
LİSANSLAMA MODLARI:
Terminal Server servisi,ilk kurulumda 120 gün süre ile kullanıma sunulmaktadır. Yetkisiz kullanım süresi yani 120 gün sonunda network ortamındaki client bilgisayarlar, Terminal Server bilgisayarına erişim gerçekleştirmeleri için Lisans (CAL) satın almaları gerekmektedir.Lisans satın alma işleminden sonra, Terminal server sunucusunun satın alınan Lisans modu ile eşleşmesi gerekmektedir. Windows Server  işletim sisteminde iki tür Lisanslama türü vardır. Bunlar;

1-Per User Licensing (Kullanıcı Başına Lisanslama)
Bu lisanslama türü ile, network ortamındaki istemci (client) bilgisayarlara Terminal Server’a erişim sağlama imkanı verilmektedir. Kullanıcı başına lisanlama türünde, satın alınan bir adet lisans client bilgisayar üzerindeki tek bir kullanıcıya, Terminal Server’e sınırsız sayıda donanımdan erişim sağlama imkanı sunar.Yani kullanıcı Termianal Server’e bağlantı gerçekleştirmesi için birden fazla lisans almak zorunda kalmamaktadır.
 
2-Per Device Lisensing (Aygıt Başına Lisanslama)
Bu lisanslama türünde ise,network ortamındaki istemci (client) bilgisayar, Terminal Server’e ilk kez login olduğunda termial server tarafından client bilgisayar üzerindeki kullanıcıya bir kez kullanılmak üzere geçici bir lisans verilmektedir. Aygıt başına lisanslamada, lisans sunucusu etkinleştirildiği zaman kullanıcıların kullanabileceği CAL sayısı yeterli ise, client bilgisayar terminal server bilgisayarına login olduğunda, kullanıcıya kalıcı olarak lisans verilmektedir.
Evet, Terminal Server Lisanslama yönetemleri ile ilgili kısaca bilgi verdikten sonra Terminal Server kurulumuna geçebiliriz. Terminal Server kurulumunu gerçekleştirmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Kurulum öncesi hazırlıklar;
-Sunucu ismini düzenleyelim,
-Sunucumuza sabit bir IP adresi verelim,
-Time Zone ayarlayalım,
-Sunucumuzu active directory domain’e dahil edelim,
-Sunucuya uzak bağlantı yapabilmek için için Remote Desktop açalım,
-Güvenlik sebebi ile önerilmez ama biz test ortamımızda Firewall ve IE Enhance security ayarlarını kapatıyoruz çalışırken sorun yaşamayalım diye.
 
 
 


Haberler