3D yazıcılar, 3D baskı ya da “eklemeli üretim” adı verilen üretimi gerçekleştiren araçlardır. Üç boyutlu yazıcıların en önemli avantajı elle yapımı oldukça zor veya imkânsız olan karmaşık şekiller üretmesidir. Yazıcı, 3 boyutlu cismi üretmek için, ısı ile form değiştiren termoplastik malzemenin kesintisiz filamentini kullanır.
Sistem, bilgisayar destekli tasarım paketi algoritması ile yüzey üçgenlerine dayalı veri toplama işlemini gerçekleştirir.
Yaratıcı bir tasarımla oluşturulmuş özel bir modeli, 3D printer adlı araç ile çoğaltarak hatıra, hediye ya da promosyon olarak kullanmak mümkündür. Bu modeller arasında şirketin üç boyutlu logosu ya da karakterize edilmiş özel bir sembolü de yer alabilir.
3D Baskı Aşamaları
3D yazıcı nedir, artık daha iyi biliyorsunuz. Güncel 3D uygulamalarda en önemli yöntem ise eğri üçgenleme yöntemidir. Model ile ilgili verileri düz üçgenleme yaparak toplayan algoritma, modelin yüzeyindeki kavis ve diğer detayları ihmal eder. Ancak güncel uygulamalar modelleme verilerini, eğri üçgenleme yöntemi ile toplar.
Bir sonraki aşama, çıktıya hazırlama aşamasıdır. Tasarımcı, baskısı alınacak modelin yüzeyi üzerindeki tüm detayları ve desenleri çeşitli açılardan kontrol eder. Bu noktada, örnek alınacak modeldeki istenmeyen hataların çıktıda olmaması için gerekli düzenlemeleri yapar.
Karmaşık yapıdaki modellerde ürünün çıkış süresi, modelin boyutları ve şeklin detaylarına göre birkaç güne uzayabilir. Ancak sistem içindeki ek yapılanma ya da güncel yazılımlar ile bu üretim birkaç saate kadar da inebilir.
Bu üretim sürecinde yazıcıdan doğru şekilde ürün almak için yazıcının düz bir yüzeyde çalışması önemlidir. Eğimli yüzeylerde oluşturulan çıktılarda merdiven basamağı gibi katman kaymaları oluşur.
Güncel 3 boyutlu yazıcı modellerinde bazı ürünler oluştuktan sonra yazıcı, ürünü aseton ve benzeri çözücü bileşenlerin olduğu kimyasal bir buhar sürecine maruz bırakarak bu katman kaymalarını düzleştirir.
3D Ne İşe Yarar?
Katmanlı üretimi sıkça kullanan alanlar tıp, endüstri ve sosyokültürel sektörlerdir. Özellikle tıp alanında araştırma ve geliştirme yapan bölümler tıbbi ürünler, protez ya da lens gibi materyallerde 3D çıktı ile çalışmaya başlamıştır. 3D yazıcıların kullanımı ya da geliştirilmesi özellikle aşağıdaki sektörlerde yoğunluk kazanır.