OLED, Organik Işık Yayan Diyot anlamına gelir (OLED). Organik elektrominesans (EL) diyot olarak da bilinir. OLED, televizyonlar, akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar için nispeten yeni bir ekran türüdür. 1987'de icat edildikten sonra OLED, sektördeki en iyi iki ekran teknolojisinden biridir. Bu görüntüleme teknolojisi, içinden bir akım geçtiğinde ışık yayan organik (karbon içeren) bileşikler kullanır. Farklı LCD (Sıvı Kristal Ekran) tam renkli üretmek için beyaz ışık kaynağından önce RGB (Kırmızı, Yeşil, Mavi) renk filtresini kullanmak için, bir OLED ekran kendi ışığını üretmek için OLED yayıcıları kullanır.
OLED'ler hakkında “organik” olan nedir?
OLED Bu durumda organik, kimya tanımına atıfta bulunur: diğer elementlerle birlikte zincirlerden veya karbon halkalarından oluşan moleküller. Bu organik moleküller, bir akıma tepki olarak aydınlandıkları anlamına gelen elektrolüminesansa sahiptir.
OLED'lerin Avantajları
OLED ekran teknolojisi son derece yüksek görüntü kalitesine sahiptir ve geniş görüş açıları. Bu nedenle en yeni ve en premium Apple telefonları gibi üst düzey ürünlerde kullanılmaktadır. OLED ekrandaki her piksel ayrı ayrı kontrol edilebildiğinden, OLED ekranlar daha yüksek çözünürlüğe sahiptir. Ayrıca, OLED'lerin arka ışığı yoktur, bu nedenle güç tüketimi de LCD'den daha azdır. Aynı zamanda enerji tasarruflu ekranlardır, çünkü her zaman arkadan aydınlatmaya sahip olmak yerine, enerji yalnızca bir piksel açıldığında yayılır. Ayrıca arka ışığın olmaması nedeniyle esnek OLED ekranlar var. Arka ışıklar, tasarımcıları yalnızca düz ekranlarla sınırlar. OLED kendi ışığını yayar, bu nedenle cihazları yuvarlanabilir veya katlanabilir olabilir.
OLED'in LED'den farkı nedir?
OLED, ışık yaymak için organik malzemeler kullanır LED diğer bileşik yarı iletkenleri kullanırken. OLED, kendi başlarına da cihazlara dönüştürülebilirken, LED yalnızca LCD ekranlar için arka ışık olarak kullanılabilir.