Akıllı ev cihazlarının yaygınlaşmasıyla bu cihazların kontrolleri de karmaşık bir hal almaya başlamıştır. Bu karmaşayı engellemek için bu akıllı cihazların çalışmalarının planlanabildiği ve tek bir yerden kontrol edilebildiği sistemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sistemler nesnelerin interneti (IoT) cihazları sayesinde aydınlatma, ses sistemleri, güvenlik sensörleri, ısıtma ve soğutma sistemlerini hatta prizleri dahi tek bir yerden planlana zamanlarda çalıştırmak ve kontrol etmek mümkündür. Bunlara ek olarak sıcaklık, nem, hareket sensörlerinden alınan veriye bağımlı olarak da işlemler gerçekleştirilebilmektedir.
Örneğin ışıkları açmak için kullandığınız akıllı ampulün ara yüzüne erişmek yerine Siri gibi telefonunuzda bulunan akıllı asistan yazılımı ile kontrol edebilirsiniz. Bu yazılımların birçoğu aldığınız ürünler ile satılmaktadır. Ancak Home Assistant, OpenHAB, Yeti Smart Home, IFTTT gibi ücretsiz olarak sahip olabileceğiniz yazılımlar da mevcuttur.
Google Asistan
Google tarafından
Mayıs 2016'da duyurulmuş olan akıllı sanal asistan sistemidir. Google Home ve Home Hub adında ürünleri ile kontrol edilebildiği gibi akıllı telefon ile de yönetilebilmektedir. Ayrıca diğer Google ürünleri ile eş zamanlı olarak çalışması da öne çıkan özelliklerindendir. Henüz Türkçe desteği olmamasına rağmen kullanıcıları gün geçtikçe artmaktadır.
Amazon Alexa
Amazon Alexa,
Amazon tarafından
Kasım 2014’te yayınlanmış olan akıllı sanal asistan sistemidir. Amazon Echo akıllı hoparlör ve Echo Show isminde kontrol panelleri gibi birçok ürün çeşidi bulunmaktadır. Verdiğiniz sesli komutlarla önceden planladığınız fonksiyonları ve ya kendinden tanımlanan komutları çalıştırabilirsiniz. Ülkemizde pek yaygın olmasa da dünya çapında geniş bir kullanım kitlesi bulunmaktadır.
Apple HomeKit
Home Kit,
Apple tarafından
Eylül 2014’te yayınlanmış olan akıllı asistan ekosistemidir. Henüz Türkçe dil desteği ve Türkiye’de satışta olmasa da Dünya çağında geniş bir kullanıcı kitlesine sahiptir. Mac OS ev iOS işletim sisteminde çalışan Siri yazılımı ile desteklenmesi kullanım kolaylığı ve diğer Apple ürünleriyle uyumluluk sağlamaktadır. Türkiye de henüz satışa çıkmamasına rağmen genel olarak geniş bir kullanıcı kitlesine sahiptir.
Home Assistant
Home Assistant
Core Team tarafından
Eylül 2013’te ilk sürümü yayınlanmıştır. Birçok güncelleme alarak daha çok cihazla uyumluluk kazanmaya devam etmektedir. Kendin yap projesi olarak oluşturulabilen açık kaynaklı bir ev otomasyon sistemidir. Raspberry Pi üzerinde işletim sistemi verimli bir şekilde çalışabilmektedir. Web tabanlı ara yüzü ile yönetim ve planlama yapmaya olanak tanımaktadır. Diğer sistemlere kıyasla çok daha fazla marka ve modelde cihaza uyumlu olması sayesinde rahat bir kullanım sağlamaktadır.