Bilgi İşlem Daire Başkanlığı -

Akıllı Saatler Hakkında Bilinmeyenler

gelişim üniversitesi
  1.   Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
  2. Haberler


Akıllı Saatler Hakkında Bilinmeyenler



Akıllı Saatler Nedir

Bir bilgisayar sistemi ile donatılmış bir kol saati veya giyilebilir bilgisayar olarak tanımlanabilir. Akıllı saat günümüzde kullanılan giyilebilir teknolojilerden en çok talep gören üründür. İlk modelleri hesap makinesi, çeviri ve basit oyunlar gibi özelliklere sahip olan akıllı saatlerin güncel modelleri daha çok giyilebilen bir bilgisayarlar ve telefon olma yolunda büyük bir yol kat etmiştir.
 

Akıllı Saatler ’in Tarihsel Gelişimi

Akıllı saat olarak değerlendirilebilecek ilk saat Hamilton Watch Company tarafından 1972'de piyasaya çıkan Pulsar olarak kabul edilir.
1980'lerde kişisel bilgisayarların yaygınlaşmasıyla birlikte Seiko, saatler şeklinde bilgisayarlar üretmeye başladı.
RC-1000 Wrist Terminal, 1984’de piyasaya sürülen ve bir bilgisayarla ara yüz oluşturan ilk saat modelidir. Epson tarafından geliştirilen bu saat üzerindeki mikro bilgisayar tarafından kontrol edilmektedir.
Timex Datalink kol saati, 1994 yılında piyasaya sürülmüş olup bilgisayarla iletişim kurmak için kablosuz veri aktarım özelliği olan ilk saattir. Microsoft Schedule+ ile randevular ve kişileri senkronize edilebilmektedir.
90’lı yılların sonuna geldiğimizde ise Samsung, dünyanın ilk saatli telefonu olara anılan SPH-WP10'u piyasaya çıkmıştır. Çıkıntılı bir anteni, tek renkli bir LCD ekranı, dâhili bir hoparlör ve mikrofonu sayesinde 90 dakikaya varan telefonla konuşma özelliği vardır.
2000’li yıllara geldiğimizde IBM, Linux çalıştıran bir kol saati için bir örnek geliştirmiştir. Sadece 6 saat şarj süresi olsa da sonrasında 12 saate çıkartılmıştır. Özellik olarak 8 MB belleğe sahip ve Linux 2.2 ile çalışmaktadır.
IBM, 2003 yılında Fossil ve Palm OS ile çalıştıran ve 8 MB RAM ve 4 MB flash belleğe sahip bir saat olan Fossil Wrist PDA'yı tanıttı. Aynı yıl içerisinde Microsoft, Spot isimli akıllı saatini duyurmuş ve 2004 yılının başlarında mağazalarda satmaya başlamıştır.
Sony Ericsson, Aralık 2010 yılında giyilebilir bir saat özelliği taşıyan Sony Ericsson LiveView'ı piyasaya sürmüştür. Vyzin Electronics Private Limited, VESAG adı verilen uzaktan sağlık izleme için ZigBee kullanan bir akıllı saattir.
Motorola Motoactv 2011'de, Sony SmartWatch 2012 yılında, Samsung Gear 2013 yılında, Apple Watch ise 2015 yılında tanıtılan akıllı saat modellerindendir.
 

Akıllı Saat Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bazı akıllı saat modelleri P67 sertifikası ile su geçirmediğini ve toza karşı dayanıklı olduğunu kanıtlıyor olsa da suyun derinliği veya tozun yoğunluğu kadar basınç faktörünün de cihazın su veya toza dayanıklılığında etkilidir. Cihazınızı şelale gibi kuvvetle hareket eden suya maruz bırakmak doğru değildir.
Kordonu değiştirilebilen akıllı saat modelleri farklı tarzlara uyum sağlamaktadır. Elbette saatin korunması kadar kordonun korunması da önem arz etmektedir. Kordonun hasar görmesi doğrudan saatin de zarar görmesinde etkili olacaktır.
Cihazın pilinin patlamaması için markanın onayladığı şarj cihazı hariç bir şarj kullanmayın. Pil değişimini yetkili servis haricinde yaptırmayın.
Elektrostatik deşarj akıllı saatlerin dokunmatik ekranının bozulmasına neden olabilmektedir. Bu yüzden saatin ekranını diğer elektrikli cihazlarla temas ettirmekten kaçının.
Yazılım yükseltme gibi işlemleri yapmadan önce pilin tam şarj olmasını ve böylece işlemi yarım kalmasını önlemeye dikkat edin. Lakin yazılım yükleme işlemi beklenenden daha uzun sürme ihtimalinde cihazınızın pilinin bitmesi kötü sonuçları beraberinde getirebilmektedir.



Haberler