Bilgi İşlem Daire Başkanlığı -

Benchmarking (Sınama) Testi

gelişim üniversitesi
  1.   Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
  2. Haberler


Benchmarking (Sınama) Testi



Benchmarking (Sınama) yazılımları bir bilgisayarın bileşenin başarımını, o bileşen üzerinde çeşitli sınamalar yaparak ölçmek ve test etmek amacıyla çalıştırılan bilgisayar program türüdür. Benchmarking yazılımları ile bilgisayarın bir donanımının gerçekleştirdiği bir özelliğini tamamlama süresinden yola çıkarak sistemin verimliliğini denetler. Örneğin CPU işlemlerindeki başarımını ölçmek için CPU’ya tam yükte çalıştırılacak seviyede işlem yaptırılır.
Ayrıca bazı durumlarda bu sınama yazılımların başarımı için de kullanılabilir. Yazılımlar için kullanılan benchmarking testlerine örnek olarak derleyiciler ya da veri tabanı yönetim sistemlerinin performanslarını ölçen programlar verilebilir.

Benchmarking’in Amacı

Benchmarking’in temel amacı seçilen sektörde veya konuda en iyi olabilmekdir. Kıyaslama yönteminin amaçlarını aşağıdaki şekilde sıralatılabilir;
  • İşletmenin amaç ve hedeflerinin net çizgelerle saptanmasına olanak sağlar
  • Saptanan bu hedefler doğrultusunda aksiyon planlarının alınmasını sağlar
  • Şirket kültürünün gelişmesini ve güçlenmesini sağlar yanı sıra eğer değişilmesi gereken noktalar varsa değişimi sağlar.
  • İşletme maliyetinin düşmesine olanak sağladığı gibi performans arttırma konusunda da önemli bir gelişme sağlar.

Benchmarking Yazılımları

PCMark: Yalnızca oyun performansını ölçmekle kalmayıp, tüm bilgisayar bileşenleri nezdinde benchmark ölçümleri yapmanıza olanak sunan bir test yazılımıdır.
3DMark: Sıklıkla oyuncular tarafından tercih edilen bir CPU ve GPU, benchmark aracıdır. Özellikle 3D, oyun, performansı ölçümleri için 3DMark en çok kullanılan test araçlarından biridir.
SiSoftware Sandra: Hem ücretli bir optimize, yazılımı hem de bir Benchmark aracıdır. Ücretsiz sürümü yapacağınız benchmark testleri için gayet yeterlidir.
Prime95: Özellikle Overclock, yapmak isteyen kullanıcıların sıklıkla tercih ettiği bir stres testi ve benchmark yazılımıdır. CPU, üzerinde benchmark testleri yapmanıza olanak tanır.
Novabench: Bilgisayarınızın grafik, kartı, işlemcisi ve diski üzerinde benchmark ölçümleri yapmanıza yardımcı olan üçü bir arada ve son derece kullanışlı bir benchmark yazılımıdır.
Test sonuçları her tekrarda biraz oynayabilir. Yüzde 1 harika bir değerdir, yüzde 3 kabul edilebilirdir, yüzde 5 ve üzerindeki oynamalar ise sistemde arka planda bazı oynamalar olduğunu gösterir. İşte bu yüzden hem birden çok test yaparak ortalama almalı, hem de testlerden önce sisteminizin düzenli ve temiz olduğundan emin olmalısınız. Zira siz testi çalıştırdığınızda bir seferinde arka planda anti-virüs uygulaması yeni bir dosyayı taramaya, Windows kendi kendini güncellemeye karar verdiyse ortaya çok dalgalı sonuçlar çıkacaktır.



Haberler