Telefonda yer alan casus programlar, kullanılan cihazda belli başlı farklılıkların oluşmasına neden olur. Örneğin; kullanılan cihazın şarjı her zamankinden daha çabuk biter, programlarda kasılmalar meydana gelir, telefon görüşmelerinde normalden farklı sesler duyulur.
Kullandığınız cep telefonunuzda, belli başlı gariplikler varsa ve casus bir yazılım programının yüklendiğinden şüpheleniyorsanız eğer, ilk olarak ne yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Yani kötü amaçlı yazılımı cihazdan kaldırmak mı istiyorsunuz yoksa bunu size yapan kişiyi öğrenmek mi istiyorsunuz. Eğer telefonunuza, bu uygulamayı yapan kişiyi bulmak istiyorsanız, cihazdan kötü amaçlı yazılımı silmemelisiniz. Teknik bir ekipten konu hakkında destek almalısınız. Fakat yazılımı cihazdan silmek istiyorsanız;
• Telefon veya tabletteki ayarlar kısmına girin
• Yedekle ve geri yükle butonunu bulun
• Yedekle ve geri yükle butonunu onaylayarak, kullanılan cihazı sıfırlayın
Casus yazılım hem cep telefonlarını, hem de bilgisayar türlerini hedef alan bir yazılım türüdür. Casus yazılımlar, genellikle dosya paylaşım siteleri nedeniyle kullanılan cihaza bulaşabilir. Farklı ve güvenilir olmayan sitelerden müzik, video vb. unsurların indirilmesi konusu bu sebeple riskli olmaktadır.
Bilgisayarınıza bulaşan casus yazılımlarını fark etmek için, bazı belirtilere dikkat etmeniz gerekir. Bunlar; tarayıcıda yer alan ana sayfadaki değişiklikler, performans değişiklikleri, bilgisayarınızı kullanmadığınız zamanlarda artan modem etkinlikleri vb. unsurlardır.
Casus yazılımlardan korunmak için, pek çok kişi antivirüs programı kullanmayı tercih eder. Virüs programları kullanılan cihazdaki, kötü amaçlı yazılımları bulmak ve kullanıcıya bildirmek konusunda hızlı çalışmaktadır. Yazılım dünyasında çok çeşitli antivirüs programı vardır. Bu programlar ücretsiz uygulama olabileceği gibi, ücretli olarak da kullanıcıya hizmet etmektedir. Bu kısımda kullanıcının dikkat etmesi gereken unsur; ödeme yapacağı ücret değil, sunulan programın güvenilirliği olmalıdır.