Bilgi İşlem Daire Başkanlığı -

E-Ticaret

gelişim üniversitesi
  1.   Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
  2. Haberler


E-Ticaret



E-Ticaretin Kapsamı

Ticaret öncesinden satış sonrasına kadar olan sürecin elektronik ortamda sağlanmasıyla e-ticaret ortaya çıkmıştır. E-ticaret sayede firmalar elektronik ortamda bir arada bulup satış ve ödeme süreçlerini elektronik ortamda yönetebilmekteler. Öncelikli olarak talep edilen mal veya hizmetin müşteriye ulaştırılmasını amaçlar. Ayrıca satış sonrasında da iade, değişim, garanti desteği vb. konularda da müşteri ve satıcı arasında bağ kuracak bir platformdur.

Çağrı merkezleri web servisleri üzerinden yapılan siparişlerin yanında sanal POS ile geçekleştirilen tüm işlemler e-ticaretin kapsamına girmektedir. Bunlara yüz yüze alışverişlerde kullanılan sanal POS ödemeleri de dahildir.

Siparişin teslimatı online olabileceği gibi çevrimdışı (kargo ile taşınması, mağazadan teslimat vb.) olabilir. E-ticaretin sağladığı e büyük avantajlardan biri de herhangi bir mekâna bağımlı olmamasıdır. Bu sayede dünyanın yer yerinde gerçekleştirilmesi mümkündür.
 

E-Ticaret’in Sağladığı Faydalar

Satıcı ile alıcı arasında 7/24 iletişim ve bilgi sağlanabilecek açık bir şube oluşturur.
Elektronik ortamda verilerin hızlı aktarılması sayesinde zamandan tasarruf sağlanır.
Müşterinin ürün çeşitlerine daha kolay ulaşması kolaylaşacağından ihtiyaç daha rahat bir biçimde karşılanır.
İşletmenin şubelerinin veya fiziki mağazalarının sayıca azalması sayesinde ücretlerinden tasarruf edilerek, maddi yük azaltılabilir.
Satıcılar arasındaki kıyaslamanın kolaylaşması sayesinde satıcılar arası rekabet sayesinde alıcıların ürünlere uygun fiyatlarla ulaşmaları sağlanır.
Satıcı ve tedarikçi firmaların stok bilgilerinin elektronik ortamda olması sayesinde stok takibinin sağlanması kolaylaşır.
 

E-Ticaret Gereksinimleri

İşletmeler ürünü satmak için çalışırken, gerekli olan en önemli şey müşterinin aradığı ürünü bulabilmesidir. Bundan dolayı e-ticaret sistemleri için dolaşım kolaylığı olmazsa olmaz bir gereksinimdir. Ancak ürün sayısının çokluğu da ürünlere erişimin zorlaşmasına neden olmaktadır.
Bir e-ticaret sitesinin amacı ürünleri en anlaşılır biçimde ziyaretçilere gösterebilmektir. Bunu yaparken tasarımsal faktörler göz önünde bulundurulmaktadır. Bu sayede ürün tüm şeffaflığıyla sergilenebilmektedir.

E-ticaret sitelerinde kullanıcı deneyimi sistemin devamlılığı açısından önemlidir. Ödeme işlemi de basit ve anlaşılır ise kullanıcı ödemelerini kolaylıkla yaparlar. Bu yüzden ödeme işlemlerine de çok önem verilmelidir. Satın alacağı ürünlerle ilgili diğer ürünleri de göstermek daha çok satış yapmaya yardımcı olmaktadır..
 

E-Ticaret Güvenilirliği

E-ticaret kapsamında sayısallaştırılan verinin farklı iletişim yolları boyunca parçalar halinde gönderilmesi ve ileti sahiplerine ulaştırılan parçaların yeniden birleştirilmesini sağlayan ağ yapısına Paket Anahtarlama denir. E-ticaret işlemleri bir ağ altyapısı üzerinde genellikle de İnternet ağı üzerinde gerçekleşir. TCP/IP ağ yapısında IP’nin üstlendiği görevi, iletim işleminde paketlerin dağıtımı, parçalanması ve yeniden toplanmasını sağlamaktır. İnternet üzerinden gerçekleştirilen e-ticaretin finansal güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılan protokollere Güvenli Elektronik İşlemler denir.

E-ticarette de kullanılan simetrik şifreleme algoritmalarının temel öğelerinden biri Doğrulama Fonksiyonu (Hash) ‘dur. E-Ticaret işlemlerinde kullanılmak üzere dijital imza oluşturmak için Gizli Anahtar kullanılır. E-Ticaret işlemlerinde kullanılmak üzere oluşturulan dijital imzayı doğrulamak için Açık Anahtar kullanılır.

Internet öncesinde firmalar arasındaki e-ticaret, EDI (Electronic Data Interchange) ile gerçekleştirilmiştir Müşteri kredi kartı bilgileri, Satıcı Firma tarafından bankaya SET (Güvenli Elektronik İşlem, Secure Electronic Transaction protokolü ile gönderilir.
Müşter ile Satıcı Firma arasındaki iletişimde kullanılan SSL (Güvenli Yuva Katmanı, Secure Socket Layer) gerekli olan güvenliği sağlar. E-Ticaret işlemlerinde kullanılan Güvenli Soket Katmanı (SSL) protokolleri:

  • Kayıt Protokolü
  • Uyarı Protokolü
  • Şifre Değiştirme Protokolü
  • El Sıkışma Protokolü

 


Haberler