Günümüzde Sosyal Medya Platformları

Günümüzde Sosyal Medya Platformları

Günümüzde internet kullanımının artması sosyal medya platformlarına olan ilgiyi de bir hayli arttırmıştır. Bu artışa neden olan etkenlerin biri de internette zaman geçiren yaş aralığının genişlemesi olarak görülebilir. Hem düşük yaşlarda hem de yüksek yaşlarda teknolojik okuryazarlığın artmasında teknolojinin ulaşabilir olduğunun göstergelerinden sadece bir tanesidir. Bu erişilebilirlik beraberinde sosyal medya kullanımını da getirmektedir.

Kullanımındaki Artışın Nedenleri

Günümüzde kullanımda olan popüler sosyal medya platformlarının cep telefonundan bilgisayara, tablet bilgisayardan den akıllı televizyonlara kadar pek çok cihazda uyumlu çalışması sayesinde kullanımı her geçen gün artmaktadır.
Ayrıca bulunduğumuz dönemde var olan pandemik koşulların etkisi olan evden çıkma yasakları ve kısıtlamaları evde geçen sürenin artmasında önemli rol oynamaktadır. Bu evde geçen sürede yapılabilecek aktivitelerin bir bölümünü de sosyal medyada geçirilen zaman olarak değerlendirebiliriz.
Bütün bu etkenlerin haricinde bazı kullanıcılar maddi beklentiler içinde bulunmaktadırlar. Örneğin Youtube gibi video içerik paylaşım siteleri videoların başında, ortasında, sonunda hatta gösterilen ekranın etrafında bile reklamlara yer vermektedirler. Bu reklamlardan içerik üreticileri vergi kesintileri haricinde kalan paradan pay almaktadırlar. Instagram Facebook Twitter gibi uygulamalar ise paylaşılan gönderiler arasında reklam gösteriminde bulunmaktadırlar.

Farklılıklar ve Benzerlikleri

Temelde arkadaşlarınızla veya benzer işler ile uğraştığınız kişilerle tanışmanıza ortak etkilemişimde bulunmanızı sağlayabilirsiniz. Ortak olarak birçok uygulamanın yazı formatında paylaşımda bulunma imkânı sunmaktadır. Ayrıca resim ve video paylaşımı da yaygın olarak kullanılmaktadır.
Anlık ve geçmişe dönük paylaşımların yanı sıra canlı yayın mantığı ile işleyen paylaşım seçenekleri de mümkündür. Bu açıdan sosyal medya platformlarının televizyon yayıncılığının yerini doldurma potansiyeli de bulunmaktadır. Yayımlama ve yayımlara erişiminin kolaylığı insanların kendilerine ifade etmelerinin kolaylaşmasını sağlamaktadır.

Yaklaşık Aktif Kullanıcı Sayıları

1. Facebook:          : 1,59 milyar