Bilgi İşlem Daire Başkanlığı -

Hard Disk Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

gelişim üniversitesi
  1.   Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
  2. Haberler


Hard Disk Nedir? Çeşitleri Nelerdir?


...


Harddisk nedir?


İlk olarak harddisk tanımı ile başlayalım. Harddisk, bilgisayara bağlanabilen ve bilgisayara yüklenen bilgilerin saklanarak depolandığı bir donanımdır. Temel amacı, verileri yazmak ve okumaktır. Hızları ve kapasiteleri sayesinde bilgisayarın hayatını kurtarırlar. Zira harddiski olmayan bir bilgisayar, benzin deposu olmayan bir araba gibidir. Harddisk nedir sorusundan daha da önemlisi, harddiskin çalışma prensibidir. Şimdi de ona bakalım.


Harddisk Ne İşe Yarar?

Harddisk nedir denirse tek kelimeyle de özetlenebilir: Bilgisayarda işlem yapabilmek ve depolayabilmek adına gerekli olan donanımlardan birisidir. Eğer bilgisayarda verileri depolayabilecek bir harddisk yoksa hiçbir şey yapamazsınız. Harddiskin temel işlevleri ise şunlardır:
Verileri yazma işlevi: Bu işlev sayesinde dosyalarınızı bir diske kaydedebilirsiniz. Dosyaların bilgisayarınıza karşıdan yüklenebilmesi için bir depolama birimine ihtiyacı vardır.
Verileri okuma işlevi: Yazılan bu verileri daha sonra kullanılabilmesini sağlamaktadır. Eğer hızlı çalışan bir harddiskiniz varsa, bilgisayarın çalışma hızı da yükselecektir.
Verileri depolama işlevi: Harddiskin kapasitesine göre değişen türde depolama seçenekleri vardır. Depolama alanları harddisklerde bayt olarak tanımlanır. 8 bit ise 1 bayt yapmaktadır ve depolama seçenekleri katlanarak artmaktadır. En çok bilinen harddisk boyutları, 128, 256, 512 ve 1024 GB (gigabyte) olarak bilinmektedir. 1024 GB, 1 TB (terabyte) boyutuna karşılık gelmektedir.


Harddisk Çeşitleri Nedir?

PATA, SCSI ve SATA olmak üzere 3 çeşit harddisk türü bulunmaktadır. Harddisk fiyatları da bu çeşitlere göre değişmektedir. PATA, en eski harddisk çeşidi olarak bilinmektedir ve bu nedenle de yazma hızı oldukça düşüktür. Günümüzde ise daha çok SATA harddiskler kullanılmaktadır. Farklı prensiplere göre çalışan bu harddisklerdeki temel fark, maksimum hızdaki değişikliktir. PATA harddiskler makimum 133 MB/s veri akışına olanak tanırken SATA harddisklerde bu hız maksimum 600 MB/s değerindedir.




 
 
HDD ve SSD Arasındaki Fark

HDD ve SSD arasında birçok farklılık bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

• HDD diskler, veri depolama işlemi için dönen diskler kullanır. SSD diskler ise hareketli bir mekanizmaya sahip değildir. Bu nedenle SSD diskler USB bellek cihazlarına benzer.
• HDD ve SSD karşılaştırma söz konusu olduğunda SSD diskler, HDD disklere göre daha hızlıdır. HDD diske sahip olan bir bilgisayar, SSD diske sahip olan bir bilgisayara göre daha yavaş çalışır.
• SSD disklerden veri kurtarmak HDD disklere göre daha zordur.
• SSD disklerin kapasitesi bellidir ve kapasitesi kadar veri işler. Kısacası SSD diskler optimum kapasiteye geldiklerinde kullanılamazlar.
• HDD diskler farklı parçalardan oluştuğu için hassastır. Bunun yanı sıra SSD diskler oynar parçaya sahip değildir ve sarsıntılara karşı daha dayanıklıdır.


M2 SSD mi? SATA SSD mi? Bilgisayarınız İçin Hangisi Daha İyi?


Hız: M2 SSD'ler genellikle SATA SSD'lere kıyasla daha hızlıdır. Eğer bilgisayarınızda yüksek performans gerektiren uygulamalar kullanıyorsanız veya sık sık büyük dosyalar taşıyorsanız, M2 SSD tercih etmeniz daha mantıklı olabilir.
Kapasite: M2 SSD'ler genellikle daha küçük boyutlarda üretilirken, SATA SSD'ler daha büyük boyutlarda bulunabilir. Eğer yüksek kapasiteye ihtiyacınız varsa, SATA SSD'ler sizin için daha iyi bir seçenek olabilir.
Fiyat: Genellikle, M2 SSD'ler SATA SSD'lere göre daha pahalıdır. Eğer bütçeniz sınırlıysa, SATA SSD'ler daha ekonomik bir seçenek olabilir.
Anakart Desteği: M2 SSD'ler genellikle yeni nesil anakartlarla uyumludur. Eğer bilgisayarınızın anakartı eski ise, SATA SSD daha uygun bir seçenek olabilir.
 
 
 
 
 


Haberler