Bilgi İşlem Daire Başkanlığı -

İçerik Yönetim Sistemi (CMS)

gelişim üniversitesi
  1.   Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
  2. Haberler


İçerik Yönetim Sistemi (CMS)



İçerik yönetim sistemi (CMS) uygulaması, hazır kod sistemleri ile yapılan internet sayfalarıdır. CMS sistemiyle, istenilen her alanda internet sayfası tasarlanabilir ve yayına alınabilir. CMS harfleri “Content Management System” kelimesinin kısaltılmış şeklidir. Türkçe çevirisi ise, içerik yönetim sistemidir. Bu uygulama alanına sistem denilmektedir, çünkü dünya genelinde yüzlerce bu şekilde sistem, farklı amaçlarla kullanılmak için aktiftir.

CMS sisteminin en temel amacı ise, yazılım bilgisi ve deneyimi yeterli olmayan kişiler içindir. Bir internet sitesinin tasarlanması ve yayına alınabilmesi için, kod yazılması gerekir. Fakat kod yazma alanında yeterli bilgiye sahip olmayan kişiler, CMS sisteminde yer alan hazır kodlarla, internet sayfasını oluşturabilir ve yayına alabilir. Gelişen teknolojinin sağladığı avantajlardan biri olan, içerik yönetim sistemi (CMS) ile birlikte pek çok e-ticaret sayfası, tanıtım sitesi, kişisel blog, bilgilendirme blogları, haber siteleri ve farklı alanlarda internet sayfaları yapılmaktadır.

İçerik Yönetim Sisteminin Avantajları

Yazılım alanında yer alan uygulamalardan biri de içerik yönetim sistemidir. Bu stilde yapılan tasarımların da kişilere sağlamış olduğu belli başlı avantajlar olmaktadır. Son teknolojik gelişmelerden önce içerik yönetim sistemleriyle basit şekillerde internet sayfaları düzenlenebiliyordu. Fakat ilerleyen teknolojik alanlar sonrasında, CMS sisteminde de oluşan gelişmelerle birlikte, kullanıcıların avantajları da gelişmeler göstermiştir.

  • Teknik bilgi gerekmez

  • Tema çeşitliliği vardır

  • Eklenti çeşitliliği vardır

  • Dokümantasyon çeşitliliği bulunur

  • Responsive tasarım uygulaması, içerik yönetim sistemi (CMS) uygulamasının kullanıcılara sağladığı avantajlardan olmaktadır.

CMS Çeşitleri

  • Enterprise CMS (ECMS): Şirketlerin kullandıkları sitemin genel ismi olmaktadır. Belgeler, şirket kayıtları, dokümanlar vb. bilgileri kayıtlar halinde barındırır.

  • Web CMS (WCMS): Basit ara yüz tasarımın kullanılmasıdır.

  • Document Management System (DMS): Resim arşivi, elektronik belge vb. alanlarda kullanılan sistemdir. Dosya içerik sistemi olarak da adlandırılabilir.

  • Mobile CMS (MCMS): Mobil telefon ve akıllı telefonlar için, kullanılan sistemdir. Bu sistem içerisinde, mobil telefonlardan içeriklere ulaşılması sağlanır.

  • Component CMS (CCMS): Bileşen içeriklerin yönetilmesi konusunda kullanılan bir uygulama olmaktadır.

  • Media CMS (MCMS): Resim, müzik, film vb. medya içerikli sistemlerin yönetilmesi konusunda, MCMS uygulaması kullanılabilir.


Ayrıca belirtmek isteriz ki; İçerik yönetim sistemi (CMS) hem kullanım kolaylığı açısından, hem de yazılım sektöründe kendini geliştirmeyi hedefleyen kişiler için, oldukça avantajlıdır.


Haberler