İleti Yönetim Sistemi (İYS)

İleti Yönetim Sistemi (İYS)

İleti yönetim sistemi (İYS) uygulaması, Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilmiş bir sistemdir. Bu sistem sayesinde, kişiler almak istemedikleri mesaj ve E-postalar hakkında işlem yapabilirler. Ticaret hayatında yer alan pek çok sektör, kullanıcı potansiyeli olan kişilere, sıklıkla reklam mesajları ve e-postaları atmaktadır. Sürekli reklam içerikli mesaj ve ileti alımı, kullanıcı adayı olan kişilerde rahatsızlık meydana getirmektedir. Bu nedenle de kişiler istemedikleri firmanın mesajını almama hakkına sahiptir.

Hizmet sağlayıcı sistemi ile ilgili olarak, onay alma zorunluluğu olmayan belli başlı koşullar da olmaktadır. Bu etkenlere örnek verecek olursak; devam eden abonelikler, borç ödeme hatırlatma mesajları, üyelik veya ortaklık durumlarında yapılması gereken ödeme, bilgi güncelleme durumları vb. durumlardır. Belirtmek gerekirse; İleti yönetim sistemi (İYS) kapsamına göre, mesaj ve bilgilendirme amaçlı diğer tekniklerin uygulanabileceği yolların engellenmesi için de gerekli şartların oluşması gerekmektedir.

İYS Erteleme

İYS erteleme hakkında verilen kararlar, T.C. Ticaret Bakanlığına aittir. Hizmet sağlayıcısı farklı sektörlerde yer alan firmalar ve sivil toplum kuruluşlarının, bakanlığa ilettikleri bildirimler sonrasında Ticaret Bakanlığı yeni bir genelge yayınlamıştır. Bakanlıktan yapılmış olan resmi açıklamaya göre; 150.000 üzerinde ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcıları için, onay için son tarih 31 Aralık 2020,  bu onayların vatandaşlar tarafından kontrol edilmesi için ise verilen tarih 15 Şubat 2021 olarak belirlenmiştir.

İleti yönetim sistemi hakkında verilen bir diğer karara göre 150.000 ve altında ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılar için, onay yükleme son tarihi 31 Mayıs 2021 olmuştur. Bu onayların vatandaşlar tarafından kontrol edilmesi için, son tarih 15 Temmuz 2021 olarak belirlenmiştir.

İYS Mevzuat

İYS mevzuat kapsam madde 2 uyarınca;

1-) Bu Yönetmelik, gerçek ve tüzel kişilerin hizmet ve mallarını tanıtmak, pazarlamak veya işletmesini tanıtmak ya da bunları üçüncü kişiler adına yapmak amacıyla elektronik iletişim araçlarıyla yapılan her türlü ticari iletişimi kapsar.

2-) Bu Yönetmelik hükümleri;

a) 5.11.2008 tarihli ve 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu kapsamında bulunan işletmecilerin abonelerine ve kullanıcılarına; münhasıran kendi mal ve hizmetlerini tanıtmak, pazarlamak ya da işletmesini tanıtmak için gönderdiği ticari elektronik iletilere,

b) Vakıf üniversitelerinin (Değişik ibare: RG-4.1.2020-30998) ve diğer özel eğitim ve öğretim kurumlarının öğrencilerine ve bunların velilerine gönderdiği iletilere,

c) Kamu Kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile kamuya yararlı dernekler ve vergi muafiyeti sağlanan vakıfların, kendilerine ait ticari işletmelerin faaliyetleriyle ilgili olarak üyelerine gönderdiği iletilere,

ç) 15.2.2011 tarihli ve 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun hükümlerine göre radyo ve televizyon yayıncılığı yapan kuruluşlarca, kamuoyunu bilgilendirmek ve eğitmek amacıyla yapılan yayın hizmetlerine ilişkin bilgilendirme iletilerine,

d) Devlet, mahalli idareler ve diğer kamu tüzel kişilerinin kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla gönderdikleri iletilere, uygulanmaz.

Hizmet sağlayıcılar için, ileti yönetim sistemi hakkında yapılan son uygulamalar sonrasında, e-Devlet portalında bir alan açılmıştır. Hizmet sağlayıcılar e-Devlet aracılığı ile gerekli işlem ve başvurularını yapabilirler.

kaynak: https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=20914&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5