Keylogger, bilgisayarda yaptığınız tüm işlemlerin kayıt yaparak verilerinizi çalmak isteyen kişi veya kurumlara gönderen casus yazılıma verilen isimdir. İlk çıktığı zamanlarda sadece klavyedeki bastığınız tuşları kaydettikleri için bu ismi almışlardır. Ancak artık bilgisayar üzerinde yaptığınız işlemleri daha detaylı ve işlenebilir bir biçimde yakalayabilmektedir.
Anlık ekran görüntüleri, web cam görüntüleri, mikrofonunuz ve hoparlörünüzdeki sesler internette bağlandığınız kaynaklalar hatta portallara giriş yaparken kullandığınız kimlik bilgileri bu yöntem sayesinde elde edilebilmektedir.
Nasıl Anlaşılır?
Keylogger hem internet üzerinden indirdiğiniz uygulamalar hem de bilgisayarınıza bağladığınız farklı USB cihazlarından bulaşma ihtimallerine sahiptir. Bu anlamda bilgisayarınız genel olarak bu tür tehditlere açık durumdadır. Her ne kadar günümüzde anti virüs yazılımlarının kullanılması keyloggerların tespiti ve engellenmesi için yeterli olsa da bazı keylogger yazılımları kolayca tespit edilememektedir. Bu yüzden yine de indirdiğiniz uygulamalara dikkat edilmelidir.
Keylogger Türleri
Yazılımla Çalışan Keyloggerlar: Sisteminize yüklenilen bir program veya başka bir programın içerisine enjekte olarak çalışan tuş izleme şeklidir. Klavyenizde basılan her tuşu bir dosyaya kaydeder veya bu tuş kombinasyonunu uzaktaki bir bilgisayara gönderir.
Donanımla Çalışan Keyloggerlar: Bilgisayarınıza bağlanan bir donanım sayesinde çalışmaya bağlayan tuş takibini sağlayan cihazıdır, klavyenizde basılan her tuşu bir kalıcı bellek kartına yazılıma ihtiyaç duymadan kaydeder. Bu parça genellikle klavye ve ana kart arasına takılır. Böylede klavyeden çıkan girdinin ana karta ulaşmadan depolanmasını sağlar.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
· Mutlaka işletim sisteminizin güvenlik güncelleştirmelerini geciktirmeden yüklenmeli.
· Bir güncel ve aktif bir anti virüs yazılımı bilgisayarınızda bulundurulmalı.
· Bankacılık ve önemli işlemlerinizi güvenli olmayan bilgisayar veya internet bağlantılarıyla yapmalı.
· Kullandığınız bilgisayarın internet tarayıcısının otomatik tanımlama özelliği kritik siteler için kullanılmamalı.
· Crackli program oyun vb. gibi içerikleri tercih edilmemeli.
· E posta istenmeyen (spam) kutusuna gelen mailler dikkatli bir biçimde gözden geçirilmeli.
Belirtileri Nelerdir?
· İnternet kullanımının anlamsız şekilde artması ve internet hızının düşmesi.
· İşletim sisteminde yavaşlama ve bilgisayarın sık sık kilitlenmesi.
· Fare işaretçinin veya tuş vuruşlarının olduğu yerde takılması.
· Kamera gizlilik ışının kullanmadığı zamanlarda çalışması.