Oyun motorları ve oyun geliştirme ara yüzleri, oyun sektörünün gelişmesi ile daha çok ilgi görmektedirler. Bunun yanında sinema ve animasyon sektöründe de pay sahibi olan oyun motorlarının günümüz filmlerinde sıkça kullanıldığı söylenebilir.
Asıl kullanıma amaçları oyun ve film sektörü olsa da mimarlık, sağlık, eğitim gibi doğrudan bağlantıları olmayan sektörlerde de kullanıldığını görebiliyoruz.
Oyun Motorları Neden Tercih Edilir
Oyun motorları ile geliştirilmiş projeleri geliştirmenin farklı yolları da vardır. Ancak oyun motorları geliştiriciler için büyük kolaylık sağlamaktadır. Oyun motorlarını tercih eden geliştiriciler çoğaldıkça oyun motorları daha fazla geliştirilmektedir. Oyun motorlarının çoğalması ile de geliştiricilerin tercih kriterleri de değişiklik göstermektedir. Bu kriterler dokuman çeşitliliği, hazır materyal ve şablonlara erişim kolaylığı ve ara yüz sadeliği ön plandadır.
Diğer Oyun Motorları
Genlikle bağımsız oyun geliştiricilerinin kullandığı oyun motorlarının dışında büyük oyun firmalarının kullandığı oyun motorlarının olduğu bilinmektedir. Bu tür motorlara örnek olarak Crytek şirketinin geliştirmiş olduğu CryEngine ve Rockstar Game tarafından kullanılan RAGE örnek olarak gösterilebilir. Bu açıdan oyun motorlarının oyun yapımını kolaylaştırdığı
En Popüler Oyun Motorları
Unreal Engine
Firma: Epic Games Boyut: 3D, Animasyon, CGI Kod Bilgisi: İleri, C++, VisualScript (BluePrint). Platform: Masaüstü, Mobil, Web, Konsol. Fiyat: Oyun Lisansı: Ücretsiz + ilk başarılı yayından %5 komisyon.
Oyun Dışı Lisansı: Bağımsız Geliştiricilere ücretsiz
Unity 3D
Boyut: 2D, 3D, Animasyon, CGI VFX Kod Bilgisi: C#, Visual Script (Bolt) Platform: Masaüstü, Mobil, Web, Konsol. Fiyat: Öğrencilere 1 yıl ücretsiz, Gelir kazanmaya başlayınca ücretli.
Godot Engine
Boyut: 2D, 3D Kod Bilgisi: Orta C++, C#, GDscript, Visual Script Platform: Masaüstü, Mobil, Web Fiyat: Open Source
Game Maker Studio
Firma: Yoyo Games Boyut: 2D Kod Bilgisi: C Temelli GML dili Platform: Masaüstü, Mobil, Web Fiyat: 1 ay ücretsiz deneme