Sunucu bakımı, bir sunucunun gerek donanımsal gerekse yazılımsal olarak düzgün ve sorunsuz çalışmasını sağlamak için yapılan düznelemelere verilen isimdir. Bir bilgisayarların hatsaız çalışabilmesi için sunucu bakımı önemli bir konudur. Bu işlem genellikle sistem yöneticisinin görevidir. Bakım işlemi aksatılırsa sistem büyüklüğüne bakılmaksızın birçok hatalar ortaya çıkacaktır.
Öncelikle bir sunucunun verimli çalışması adına bakımlar yapılması için, o ağa yönetici atanması gerekir. Günümüzde bu işlemi genellikle uzman ağ bakım firmaları karşılamaktadır. Sunucu bakımının temel prensibinde ağ performansının istenen seviyede tutulması, potansiyel risklere karşı güvenlik sağlanması ve yedekleme protokollerinin düzenli aralıklarla yerine getirilmesi vardır. Bu üç ana unsur kesintisiz olarak sağlandığı taktirde kusursuz bir sunucu işleyişine ulaşılmış olunur.
Ne Sıklıkla Yapılır?
Ayrıca sunucu bakımlarını planlayan, analiz eden ve uygulayan birçok yardımcı programlarda mevcuttur. Bu programlar otomatik sistem izleme prensibiyle çalışır ve gerekli durumlarda ağ yöneticisini bilgilendirir. Bu yardımcı programlar sonradan temin edilse de genellikle sunucunun donanım paketi birlikte verilir.
Otomatik programlar kullanılsa bile, verimli bir sunucuya sahip olmak için fiziki müdahalelere ve belli başlı aşamalara ihtiyaç vardır. Bu temel adımlar kullanılan sunucunun performansını doğrudan etkiler.
Çeşitleri Nelerdir?
Sistem Analizi: Sunucu bakımı konusunda ilk olarak yapılması gereken sistem ve bileşenlerinin detaylı analiz edilmesi gerektiğidir. Sabit disk alanı, klasör izinleri ve yedeklemeler bu analizin yapılması gereken önemli noktalardan bazılarıdır. Aynı zamanda sunucu donanımının ısı protokolü de bu incelemelere dahildir. Çünkü aşırı ısınan bir cihazda tüm unsurlar olumsuz yönde etkilenir. Güvenlik Kontrolleri: Güvenlik, her sistem kolunun olduğu gibi sunucular içinde olmazsa olmaz bir kavramdır. Güvenliğin sağlanmadığı bir serverda her türlü sorun ile karşılaşmak mümkündür. Bu sebeple ağ yöneticisi gerekirse sistemdeki tüm bilgisayarlara erişerek güvenlik incelemelerini icra etmelidir. Ayrıca anti virüs çözümleri ile güvenlik işlemini desteklemelidir. Yedekleme İşlemleri: Sunucu bakımının en önemli unsurlarından birisi de yedekleme planının çıkarılması ve uygulamaya geçirilmesidir. Sunucuda bulunan verilerin yedeklenme prosedürleri belli periyotlarda kontrol edilmeli ve bu verilerin güvenliği kontrol edilmelidir. Veri yedekleme planı yapıldığı taktirde ileride yaşanabilecek sorunlar karşısında olumsuz durumlar yaşanmamış olur.