Bilgi İşlem Daire Başkanlığı -

Tersine Mühendislik

gelişim üniversitesi
  1.   Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
  2. Haberler


Tersine Mühendislik



Tersine Mühendislik

Bir araç gerecin veya sistemin; çalışma şeklinin, akıl yürütme ve analizlerle keşfedilmesine denir. Makine veya alet, yazılım programlarının parçalanması ve çalışma prensiplerini inceler. 

Tersine mühendislikte yaygın olarak kullanılan yöntem ürünün 3 boyutlu modelleme sistemleriyle sayısallaştırılmakla başlar. Bu ürünün verisi kılavuz olarak kabul edilir. Mühendisler bu veriyi kullanarak ürünü model haline getirirler.  

İster mekanik bir bileşen ister tüketici ürünü, öncelikle boyut ve şekil yönünden analiz edilmesiyle başlar. Boyut bilgilerini elde etmenin değişik yöntemleri vardır. Ancak, son zamanlarda en çok kullanılan yöntem 3 boyutlu tarayıcı sistemlerdir. 

 

Kullanım Alanları 

Eski Bileşenler: Çok uzun zaman önce tasarlanmış ve üretilmiş birçok parçayı üretmek için mevcut 2B taslaklar ya da 3D modeller hemen hemen birçoğunda yoktur. İşte bunun için, tersine mühendislikle, parçayı yeniden oluşturmak için gerekli bilgileri ulaşmayı sağlayan en etkili yöntemidir. 

Orijinal Parça Sorunları: Tedarikçi firma ihtiyacı olan parçayı üretmiyorsa veya teknik çizimlerini kaybetmişse, tersine mühendislikle yaparak bu parçanın üretiminin tekrar sağlanabilmesi için ürün bilgilerini elde etmemizi sağlayacaktır. 

Ürün Geliştirme ve Test: Bir ürün hızlı bir şekilde 3 boyutlu olarak modellenebilir ve model üzerinde geliştirmeler yapmak için gereken testler yapılabilir. 

Rakip Ürün Analizi: Herhangi bir rakip firmaya ait ürünler ile ilgili analizlerin yapılmasını sağlar. Bu analizler kendi ürünlerini geliştirmek için kullanılabilir. 

Dijital Arşivleme: Tarihi eserler 3 boyutlu tarama ile tarandıktan sonra tersine mühendislik yaparak, ürüne gelebilecek zararların veya ögenin parçalarının çoğaltılması gerekmesini sağlar. Ayrıca bu veriler dijital ortamda saklanabilir. 

 



Haberler