Bilgi İşlem Daire Başkanlığı -

Tümleşik Geliştirme Ortamı (IDE)

gelişim üniversitesi
  1.   Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
  2. Haberler


Tümleşik Geliştirme Ortamı (IDE)



İngilizce karşılığı Integrated development environment olan kısaca IDE olarak isimlendirilen yazılım türüdür. Yazılımcıların hızlı ve rahat bir şekilde yazılım geliştirilmesini sağlar, geliştirme sürecini organize edebilen birçok araç sayesinde geliştirme sürecinin verimli kullanılmasına katkıda bulunur.
 
HTML, CSS, Python, Swift, C, C++, C#, R, Ruby, JavaScript, Java gibi tüm programlama dilleriyle kullanabileceğiniz programlar, kodlama hatalarının tespit edebilmesinde yardımcı bir araçtır. Ayrıca otomatik tamamlama, debugging ve sürüm kontrolü gibi fonksiyonları sağlar.
 
IDE ve Kod Editörleri Arasındaki Fark
Tümleşik Geliştirme Ortamı veya IDE, aynı yerde kod yazmanıza, derlemenize, yürütmenize ve hata ayıklamaya izin verir ancak bir kod editörü, eklentiler ile birlikte kod yazma işlemini kolaylaştıran çeşitli özelliklere sahip olan metin editörüdür. 
Genellikle, IDE tek bir dile odaklıdır ve o dilin derleyici ve hata ayıklayıcıyı ile çalışır. Buna karşılık, kod editörleri, yeteneklerinde daha genel bir amaçtır ve bir dizi programlama dili ile çalışabilirler.
 
Tarayıcı Tabanlı Derleyiciler
Online derleyiciler Kodlama sürecinin öğrenilme sürecinde kullanılabilecek faydayı araçlardır. İnternet tarayıcısı üzerinden çalışması sayesinde fazladan bir kurulum ihtiyacı olmadan hata ayıklama ve kod derlemeye olanak sağlamaktadır.
 
OnlineGDB: C ve C++ dilleri başta olmak üzere birçok dil desteği olan çevrimiçi derleyici ve hata ayıklayıcı bir araçtır. Bu işlevi sağlayan dünyanın ilk Online IDE’si olarak bilinmektedir. 
https://www.onlinegdb.com/
 
W3School: Aynı zamanda ücretsiz bir şekilde html, css ve js ile ilgili dökümanlara sahip olan bir sayfa olmasının yanında konu sonlarında bulunan örnekler ile kendi kodlarınızı deneyebilirsiniz.
www.w3schools.com
 
CodePen: Daha önceden hazırlanmış proje kodlarının görüntüleme imkanı sağlaması diğer çevrimiçi idelerden ayıran en büyük özelliğidir.
https://codepen.io/
 
CodeSandbox: React, Vanilla, Angular, Next.js gibi daha bir çok dil desteği olan  bu idenin takım olarak çalışmaya da imkan sağlamaktadır.
https://codesandbox.io/
 
SQL Fiddle: Bir veritabanı geliştiricisinin SQL sorguları yazıp çalıştırılabilmesine hatta o sorguya özel oluşturulan bağlantı sayesinde paylaşılmasını kolaylaştırmaktadır.
https://sqlfiddle.com/
 
LiveSQL: Veritabanı öğrenmek isteyen veya pratik yapmak isteyen yazılımcıların kullanabileceği bir platformdur. Oluşturulan proje gizli veya açık şekilde kaydedilebilir.  
https://livesql.oracle.com/


Haberler