Bilgi İşlem Daire Başkanlığı -

WİNDOWS TARİHSEL GELİŞİMİ

gelişim üniversitesi
  1.   Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
  2. Haberler


WİNDOWS TARİHSEL GELİŞİMİ


...


Windows 1 (1985)

 
Her şeyin başladığı tam da burası… 100 dolar karşılığında satılan işletim sistemi satış açısından büyük başarılar gösteremedi. Ancak Paint, Notepad ve mouse desteği gibi özellikler ilk kez Windows 1’de ortaya çıktı.
 

Windows 2 (1987)

 
Pencerelerin birbiriyle üst üste gelebilmesi, simge oluşturma, yakınlaştırma Windows 2 ile birlikte hayatımıza girdi. Ayrıca bugün kullanmaya devam ettiğimiz Microsoft Word ve Excel programlarının ilk versiyonları bu sürümde yayınlandı.
 

Windows 3 (1990)

 
Başlat düğmesi ile ilk tanışmamız Windows 95’te gerçekleşti. Şirketin ilk 32 Bit işletim sistemi Masaüstü, sağ tık, Internet Explorer, USB desteği ve Tak-çalıştır gibi özelliklerle geldi.
 

Windows 98 (1998)

 
IE 4, Outlook Express, Windows Adres Defteri, Microsoft Chat ve NetShow Player’ı getiren Windows 98, işletim sisteminin gelişiminde nitelikli bir sürüm oldu. Performans odaklı yazılımda geliştiriciler daha çok web deneyimi üzerine yoğunlaştı.
 

Windows ME (2000)

 
Windows Millennium Edition olarak da bilinen Windows ME çok fazla hatayla geldi. Sistemsel problemler kullanıcıların oldukça canını sıkarken; Windows Movie Maker gibi bir dönemin efsane programına ilk defa burada rastladık.
 

Windows XP (2001)

 
Bugün kullandığımız kişisel bilgisayarların temelini oluşturan Windows XP modern bir tasarım ile gelerek uzun yıllar hayatta kaldı. Uzaktan erişim, kullanıcı hesapları, yerleşik CD yazma, ClearType gibi birçok özellik burada kullanıcılara sunuldu. Fakat yazılım, güvenlik sorunları nedeniyle bilgisayar korsanları için bir nimet haline geldi.
 
 
 

Windows Vista (2007)

 
Microsoft, Vista işletim sisteminde tasarım ve güvenlik konularına yoğunlaştı. Yazılımın görünümünü yeni baştan yaratan geliştiriciler, saydam öğelere ağırlık gösterdi. Fakat şık tasarımının aksine yazılım konusunda ciddi problemler ortaya çıktı. Sonradan gelen güncelleme paketlerine rağmen sistem bir türlü toparlanamadı ve şimdiye kadarki en talihsiz Windows sürümlerinden birini geride bırakmak zorunda kaldık.
 

Windows 7 (2009)

 
Vista’da yaşanan sıkıntıları gidermek isteyen Microsoft, Windows 7 ile kullanıcıların beğenisini topladı. Daha hızlı, daha kararlı ve kullanımı kolay bu yazılım beş farklı alt sürüm halinde yayınlandı. Starter, Home Basic, Home Premium, Professional ve Ultimate adlı paketlerin her biri ayrı ihtiyaçlara yönelik tasarlandı. Bu paketlerde kişisel ve kurumsal kullanıcılar birbirlerinden ayrıldı.
 

Windows 8 (2012)

 
Microsoft’un en radikal değişikliklerini gerçekleştirdiği Windows 8, Başlat düğmesi ve menüsünü terk ederek masaüstü tasarımında ‘metro-style’ adlı yepyeni bir görünüme gitti. Geleneksel Windows uygulamalarını uyumsuzluk sorunları nedeniyle çalıştıramayan işletim sistemi, bunun yerine üçüncü taraf uygulamaları için kullanıcıları Windows Mağazası’na yönlendirdi. Fakat kullanıcı deneyimi noktasında yapılan revizyonlar pek çok karşılanmadığı için yazılım başarısız bulundu ve kısa süre içerisinde tarihe karıştı.
 

Windows 10 (2015)

 
Windows 8’de yaşanan hayal kırıklığını tamir etmeye çalışan Microsoft, Windows 10’da eski masaüstü görünümüne geri döndü, Başlat menüsünü yeniden ekledi ve tasarımını iyileştirdi. Geleneksel Windows özelliklerine sadık kalan bu yazılım, başarısını satış grafiğinde de gösterdi. Şirketin son işletim sistemi, hızlı ve pratik yapısıyla halen daha çok seviliyor.
 

Windows 11 (2021)

 
Geçtiğimiz yıl Windows 11 ile kullanıcılarının karşısına çıkan Microsoft, uzun bir süre sonra yeni işletim sistemini yayınladı. Windows 11 ile birlikte başta kullanıcı arayüzü olmak üzere sistem güvenliği ve daha birçok konuda pek çok özellik yayınlandı.
 
 


Haberler